Zeilschip Mercator restaureren kost 7,5 miljoen euro

schoolschip MercatorHet schoolschip Mercator, onze Belgische zeiltrots, bestaat volgend jaar 75 jaar. Echt veel reden om te vieren is er echter niet. Onze statige driemaster is zeer dringend toe aan een supergrote opknapbeurt. Eigenaar het Vlaamse Gewest berekende de kost op 7,5 miljoen euro. Een deel wil het Vlaamse Gewest wel voor zijn rekening nemen, maar inbreng vanuit de privé-sector is meer dan welkom om het schip te renoveren en opnieuw zeewaardig te maken.

Zij met een groot zeilers hart en een goed gevulde bankrekening kunnen zich nog tot 25 november aanmelden bij Jan Van Marcke (gewezen eigenaar van de Antwerpse Flandria Rederij) om mee te helpen de broodnodige renovatie van de Mercator te bekostigen.

Het dek lekt, de romp is aangevreten. Er is geld nodig om het voormalige opleidingsschip van de Antwerpse Zeevaartschool (1932 tot 1960) te renoveren. In 1936 bracht de in Schotland gebouwde barkentijn nog de resten van Pater Damiaan in aanwezigheid van Leopold III naar Antwerpen. Nu 70 jaar later heeft de Mercator als lighaven Oostende, en als officiële thuishaven nog altijd Antwerpen.

Al enkele tientallen jaren gaan er stemmen op om de Mercator terug naar Antwerpen te brengen. Tijdens de zomermaanden in Oostende, in de winter in Antwerpen? Oostende en de Mercator zijn echter volgens de Oostendenaren onlosmakelijk met elkaar verankerd.

Worden de nodige fondsen gevonden dan kan de Mercator opnieuw verworden tot een heus passagiersschip. Over en weer varen met passagiers tussen Oostende en Antwerpen lijkt ons misschien wel een goede oplossing.

www.zeilschip-mercator.be

Auteur

  • WaterTrends

Comments