Vijf nominaties in de race voor HISWA BOOT van het jaar 2007

Saffier 32Saffier 32Voor de verkiezing van de HISWA Boot van het Jaar 2007 zijn in de categorie zeilboten de Saffier 32 en de Maxi 1300 genomineerd. Bij de motorboten gaat de eer naar de Bruijs Spiegelkotter 10.00 OK, de Kuster A-42 en de Frauscher Lido. De jury testte de boten de afgelopen maand op het IJsselmeer. Welke boot in iedere categorie de uiteindelijke winnaar gaat zijn, maakt de juryvoorzitter bekend op de openingsdag van de HISWA 2007 op dinsdag 6 maart 2007.Maxi 1300Maxi 1300Spannende strijdDe zeilboten werden getest onder perfecte weersomstandigheden. Zowel over de Saffier 32 van Saffier Maritiem als over de Maxi 1300 van Nova Yachting International was de jury zeer te spreken. De jury bestempelde de Saffier 32 als een onderscheidend type binnen het segment van 30 – 32 voeters. Uitzonderlijk ruim voor zijn lengte, zeer netjes afgewerkt en overtuigende vaareigenschappen waren de kwalificaties die de juryleden de Saffier 32 toedichtten. De Maxi 1300, gebouwd in Zweden, werd met name geprezen om de innovatieve snufjes aan boord, het mooie en lichte interieur en het bedieningsgemak. “Het is zeker dat we hier te maken gaan krijgen met een close finish,” aldus juryvoorzitter Hugo van Wieringen, directeur van Azure Naval Architects. “Beide boten scoorden bijzonder hoog op de hoofdcriteria waar wij de boten op beoordelen, te weten design, constructie, vaareigenschappen en innovatief karakter. Het zal een spannende eindstrijd gaan worden.”Bruijs Spiegelkotter 10.00 OKBruijs Spiegelkotter 10.00 OKHoge scoresIn de categorie motorboten werden de volgende boten geselecteerd om mee te dingen naar een nominatie: de Kuster A-42 van Consonant Yachts, de Bruijs Spiegelkotter 10.00 OK van Bruijs Jachtbouw, de Frauscher Lido van Frauscher/Azur Yachts en de MN 950 van Scheepswerf Werkendam. Deze keuze kwam voort uit wat de juryleden de afgelopen twee jaren aan interessante nieuwe boten op de markt hadden zien komen. Ook in deze categorie kwamen zij voor een lastige keuze te staan omdat er slechts drie boten genomineerd konden worden. Na alle vier de boten aan de vaartest onderworpen te hebben, moest de MN 950 ondanks een positieve waardering, het uiteindelijk net afleggen tegen de andere drie boten. Daarmee zijn de Kuster A-42, de Bruijs Spiegelkotter en de Frauscher Lido genomineerd voor de titel HISWA Motorboot van het Jaar 2007. Kuster A - 42Kuster A-42De Kuster A-42 gooide met name hoge ogen vanwege de doordachte indeling, de compleetheid van het schip en de stabiele en stille vaareigenschappen. De Bruijs Spiegelkotter 10.00 OK scoorde op diezelfde punten eveneens erg goed. Daarnaast wist de jury de diverse slimme toepassingen in het interieur en de indeling erg te waarderen. De uitstraling, goede zitruimte, multi-inzetbaarheid van de boot (bijvoorbeeld als sloep of als waterskiboot) en het goed in weten te spelen op een specifieke doelgroep waren onder andere redenen om de Frauscher Lido te nomineren.BeoordelingscriteriaBij de beoordelingen let de jury met name op de volgende hoofdzaken: design, constructie, vaareigenschappen en innovatief karakter. Deze zijn weer onderverdeeld in een aantal criteria die de leidraad vormen voor een eenduidige beoordeling door alle juryleden. Daarnaast neemt de jury ook in ogenschouw in hoeverre de boten goed beantwoorden aan de beoogde doelstelling van de bouwers. Alle geselecteerde bedrijven kregen voorafgaand aan de vaartesten de tijd om in een korte presentatie een toelichting te geven op het concept van hun boot.Winnaars in de schijnwerpers op HISWA 2007Alle genomineerde boten komen in aanmerking voor een gratis ligplaats op de HISWA 2007. Bovendien ontvangen de twee winnaars naast de eervolle titel een uitgebreid promotiepakket bestaande uit onder andere stickers en t-shirts om zo een jaar lang kenbaar te kunnen maken dat zij uitgeroepen zijn tot “HISWA Boot van het Jaar 2007”.Op de eerste beursdag van de HISWA maakt de juryvoorzitter bekend wie de winnaars zijn.HISWA 2007De HISWA 2007 vindt plaats van dinsdag 6 maart tot en met zondag 11 maart in Amsterdam RAI. Meer informatie over de verkiezing van de HISWA Boot van het Jaar 2007 en de watersportbeurs is te vinden op www.hiswa.nl.

Auteur

  • admin

Comments