Goud voor Evi Van Acker in Princess Sofia Trophy, Mallorca

sofialogoEvi van Acker won goud in de Laser Radial tijdens de eerste grote Europese confrontatie van de wereldzeiltop in Palma de Mallorca, de 37ste Trophy Princess Sofia, van 8 tot 16 april 2006. Onze andere landgenoten brachten het er minder mooi van af. Na de weinig geslaagde Olympische campagne van onze zeilers in Athene 2004 was het beangstigend stil geworden aan de top van de zeilsport in ons land.

Met een overwinning in de Transat 6.50 vorig jaar wist Peter Laureyssens ons land op de zeilkaart te houden. Vandaag levert Evi Van Acker in de Laser Radial, de nieuwe Olympische klasse die de Europe vervangt, een sterk staaltje van haar kunnen. Zij zette de voorbije week een indrukwekkende reeks neer, zeilde nooit buiten de top 10 en met 3 eerste plaatsen wist zij haar gouden medaille veilig te stellen. In de laatste reeks, die volgens de nieuwe ISAF-reglementen gezeild wordt tussen de top 10 van het klassement en waarvan de punten dubbel tellen en die niet als aftrekreeks in aanmerking komt, bevestigde Evi haar stalen zenuwen en klasse en eindigde als nummer één. eviOnze andere landgenoten in Palma de Mallorca deden het minder goed. In de Tornado-klasse bewezen Carolijn Brouwer en Sebbe Godefroid met een tweede, vierde en achtste plaats dat zij het top 10 niveau aankunnen, probleem blijft een constante in de uitslagen reeks neer te zetten. Op de 41 internationale deelnemers eindigden zij op de 17de plaats. Sebbe en Carolijn blijven vol vertrouwen: ,,Wij weten vanaf deze wedstrijd wat gedaan. We gingen af en toe nog in de fout, maar ik geloof dat we in Hyères alweer wat verder zullen staan. Toch heeft onze 2de reeks aangetoond dat, ondanks onze duidelijke tekortkomingen, we ook hier kans maken op een degelijk resultaat. We zullen ervoor vechten’’, aldus Sebbe. Met een 14de plaats kwam het gerenommeerde Nederlandse team Mitch Booth en Herbert Dercksen ook niet in aanmerking voor de finale medaille-race. Zij lieten wel twee eerste plaatsen noteren tijdens de reeksen.In de 470 klasse kwamen twee Belgische teams aan de start in Palma, geen van beiden wist door te dringen tot de ‘Gold fleet’. Bruno Van Antwerpen en Pim Peeters werden 54 en Yann-Alex Janssens en Mathieu Janssens strandden op de 67ste plaats op 76 deelnemers. Het Nederlanse team Marcelien de Koning en Lobke Berkhout wonnen brons in de 470 vrouwen. sofiaDe 2006 editie van de Prinses Sofia Trofee telde een record aantal deelnemers met 939 boten en 1.494 bemanningsleden. De 25-jarige Brit Nick Dempsey werd de ‘absolute winner’ met zijn prestatie in de Neil Pryde RS:X windsurfklasse. Hij won 6 van de 12 reeksen in deze nieuwe Olympische klasse, de opvolger van de Mistral. Dempsey haalde brons in de Mistral klasse in Athene 2004 en won in deze klasse ook reeds in 2001 en 2003 in de Prinses Sofia Trofee.Foto’s Evi van Acker: Mark MeulemansFoto’s Prinses Sofia Trofee: Nico Martinez

Labels

Auteur

  • WaterTrends

Comments