Succes voor tegendraadse vrouw

Aviva'Ik kan me heel moeilijk voorstellen dat Aviva en ik morgen de geschiedenisboeken in zullen zeilen om er een plaatsje in te nemen naast anderen waarover ik boeken las en die ik van op een afstand bewonder’, dat schreef Dee Caffari op 18 mei in haar logboek, de dag voor ze de vuurtoren van kaap Lizard in Cornwall passeerde.

Daarmee beëindigde ze als eerste vrouw de oost-west non stop solo zeilwedstrijd rond de wereld, ze ging tegen alle winden en stromingen in en legde 29.227 zeemijl af.

Dat betekent dat ze 178 dagen, 3 uur, 6 minuten en 13 seconden lang het helemaal alleen vanuit de moeilijkst denkbare positie tegen de elementen opnam. Caffari zeilde met de Aviva Challenge, een stalen 72 voeter.

In 1971 deed de huidige projectdirecteur de Brit Sir Chay Blyth het haar voor in 292 dagen en het jongste record dateert van 2004 en staat op naam van de Fransman Jean Luc van den Heede die de tijd tot 122 dagen terugbracht.

Caffari is evenwel de eerste vrouw die de prestatie succesvol afrondde en bewees daarmee dat zeilsters de wind niet altijd mee hoeven te hebben. De drieëndertigjarige vrouw liet haar lerarenbestaan achter zich voor een leven op het water en hoeft zich dat alvast niet te beklagen. Ze is een van de weinige vrouwen die de oceanen trotseren in wereldomspannende races. Het zal dan ook niemand verbazen dat ze mannelijke rolmodellen kiest: ‘Clay Blyth en Mike Golding zijn gefocust en gedreven en als het eens tegen slaat denk ik, zij zouden vast niet zitten huilen maar doorgaan. En dan ga ik er ook weer tegenaan!’

Caffari’s dagboek kan u nalezen op

http://www.avivachallenge.com/index.asp?pageid=6&person=dee

Labels

Auteur

  • WaterTrends

Comments