Belgisch kampioenschap lange afstand voor Formule 18 catamarans

Belgisch kampioenschap lange afstand voor Formule 18 catamarans wordt MExT Multihull Cup 2006. Oostende wordt dit jaar de start- en aankomstplaats voor het eerste Belgisch kampioenschap lange afstand zeilen voor Formule 18 catamarans. Dit zijn snelle tweerompsboten van 5,5 meter lang en 2,6 meter breed die worden bemand door 2 personen en vanaf het strand in zee vertrekken.

De praktische organisatie van dit kampioenschap dat zal plaatsvinden op 12 en 13 augustus 2006 ligt in handen van de Ostend Sailing & Racing Club (OSRC), een zeilclub gelegen aan de vuurtoren van Oostende. MexT, toeleveringsbedrijf van EHBO-artikelen en -diensten voor bedrijven en instellingen, wordt de belangrijkste sponsor van deze wedstrijd waarvan de naam omgevormd wordt tot MExT Multihull Cup 2006.

Tijdens het evenement is de veiligheid van alle deelnemers een topprioriteit voor de organisatoren. Aangezien de zeilwedstrijd over de volledige Belgische kust loopt, dienen er hiervoor heel wat middelen te worden ingezet. Om de zeilsport democratisch te houden, kunnen de deelnemers moeilijk opdraaien voor deze kost. De steun van MExT aan dit evenement zal dan ook vooral worden aangewend om de veiligheid van alle deelnemers te waarborgen.

 

Op zaterdag 12 augustus zal er langs de kust worden gezeild richting Frankrijk om vervolgens na het ronden van een boei opnieuw in Oostende aan te komen. Op zondag 13 augustus zal de vloot een zelfde scenario ondergaan maar dan wel in de richting van Nederland. Het is de enige zeilwedstrijd voor catamarans in de Benelux waarbij het totaalklassement wordt gevormd door het samentellen van de tijden van de 2 wedstrijddagen. Deze formule is bijzonder populair in Frankrijk en komt op vraag van de zeilers nu ook naar België.

 

Deze wedstrijd waarbij de zeilers zich telkens gedurende een ganse dag op het water moeten concentreren en merktekens op het water moeten vinden, is de perfecte test van goed zeemanschap, tactisch inzicht, team work, uithouding, boot handling en trim. De winnaar is een ware allround kampioen.

 

Formule 18 catamarans zijn heel snelle boten en kunnen snelheden op het water halen tot bijna 30 knopen (55 km/u). Om de veiligheid van de zeilers te garanderen zal er dicht bij de kust worden gevaren. Op die manier zal aan de bezoekers van de Belgische kust voldoende spektakel kunnen worden gegarandeerd.

We verwachten ongeveer 50 teams van telkens 2 personen uit België, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Verschillende nationale en internationale kampioenen hebben nu al hun deelname bevestigd.

 

Meer info op nieuwe functionele website: www.multihullcup.be

Meer informatie over de Ostend Sailing & Racing Club: www.osrc.be

 

 

Labels

Auteur

  • admin

Comments