Jachthaven Duinkerke binnenkort 2.000 ligplaatsen?

De jachthaven van het Noord-Franse Duinkerke zou binnenkort met 2.000 ligplaatsen wel eens kunnen uitgroeien tot één van de grootste jachthavens aan onze Noordzee. Vandaag de dag kunnen de drie Duinkerkse jachthavens zo’n 1.000 jachten verwelkomen. Er staan echter nog minstens zo’n 350 pleziervaarders op de wachtlijst te drummen voor een plaatsje. De stad en de jachtclubs hebben hun oog laten vallen op een stuk van de haven waar al enkele decennia weinig of geen activiteit meer valt waar te nemen.

Twee jaar terug nog werd het gewezen marinecomplex, op enkele stappen van het stadscentrum, voorzien voor het aanmeren van 170 extra jachten. Dit bleek echter nog lang niet voldoende. De Duinkerkse jachthaven blijft klaarblijkelijk sterk in de lift zitten. Tijdens het afgelopen vaarseizoen 2005-2006 kregen de clubs niet minder dan 80 procent meer aanvragen binnen voor ligplaatsen. Stad Duinkerke heeft zich over het probleem gebogen en heeft een oplossing gevonden. Een verlaten dok zou zonder al te veel aanpassingen in een eerste instantie 500 jachten kunnen verwelkomen. In een later stadium is er nog eens plaats voor 500 zeil- en motorboten.

Het dok ligt goed gelegen nabij het stadscentrum. Grote aanpassingswerken moeten er zelfs niet gebeuren. De kaaimuren staan er al stevig en sterk. Er moet eigenlijk in eerste instantie enkel voor pontons en de nodige nutsvoorzieningen gezorgd worden. De uitbreiding zou snel kunnen gebeuren.

Voor de zeilers en motorvaarders een goede zaak. Het zal ook de Stad Duinkerke en zijn handelaars ten goede komen. Naast nieuw leven in de brouwerij hebben onze Noord-Franse buren ook oog voor de euro's die zeilers en motorvaarders er wel eens zouden durven spenderen.“We weten dat pleziervaarders zo’n 5.000 euro per jaar spenderen in de handelszaken rondom de haven. Duizend nieuwe aanlegplaatsen wil dus zeggen zo’n 5 miljoen euro per jaar”, licht Jean-Louis Muller, directeur van het grootscheepse project toe.Wordt vervolgd...

Labels

Auteur

  • WaterTrends

Comments