KNRM zet 75.000ste geredde veilig aan land

KNRM - de 75.000ste gereddeRedding Maatschappij KNRM trouw aan basisprincipes van 1824.

Sinds de oprichting van de reddingorganisatie in 1824 hebben redders van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 75.000 mensen uit noodsituaties op zee gered. Zeker 1.000 van hen hebben hun leven aan de redders te danken. “Het zijn cijfers waar wij als particuliere hulpverleningsorganisatie bijzonder trots op zijn”, stelt Roemer Boogaard, de directeur van de Redding Maatschappij die vandaag, na een gezamenlijke actie van de reddingstations Ouddorp en Stellendam de 75.000e geredde aan wal bracht.

Om kwart voor twee werden de KNRM reddingstations van Stellendam en Ouddorp gealarmeerd door de Kustwacht met de mededeling dat er een vaartuig aan de grond zat. De reddingboten Prinses Margriet van Stellendam en de Griend van Ouddorp zijn daarop uitgevaren. De zes meter lange zeilboot was gestrand op de Ooster bij een harde noordwesten wind met golven van anderhalve meter. De enige opvarende is van boord gehaald en wordt op dit moment door de reddingboot van Stellendam aan de wal gebracht. Het jacht mag waarschijnlijk als verloren beschouwd worden.

Dat dergelijke hulpverleningen aan de orde van de dag zijn, bewijzen de cijfers van de laatste jaren. Sinds enige jaren brengen de 40 reddingstations van de KNRM jaarlijks gemiddeld 3.000 mensen aan de wal. Voor sommigen gold dat zij van een wisse (verdrinkings)dood werden gered. Anderen werden geholpen uit een lastige of gevaarvolle omstandigheid.

Deze cijfers staan in schril contrast tot de eerste bestaansjaren, toen het redden van schipbreukelingen geen vanzelfsprekendheid was en het aantal acties in een jaar op één hand te tellen was. Toch zijn er sinds de oprichting ook opmerkelijk veel zaken onveranderd gebleven. Zo staan de drie basisprincipes van de organisatie onwrikbaar overeind:

  • redden en hulpverlenen is kosteloos
  • wordt uitgevoerd door professionele vrijwillige redders
  • en is bekostigd uit vrijwillige, particuliere bijdragen

Toch betaalde de KNRM een hoge prijs voor het behaalde resultaat. 67 redders verloren sinds 1824 hun leven bij de uitvoering van hun geliefde vrijwilligerswerk. Het is letterlijk de keerzijde van de medaille.

De reddingbootbemanningen van Ouddorp en Stellendam werden vandaag symbolisch in het zonnetje gezet. Directeur Boogaard benadrukt dat de blijk van waardering evenzogoed is bedoeld voor de ruim 900 andere redders, die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar en onder alle denkbare (weers)omstandigheden paraat zijn om in geval van nood uit te rukken.

De redders van Ouddorp en Stellendam ontvingen als aandenken de standaard € 1,25 per uur als vergoeding en een warme handdruk van wéér een geredde.“Wie wil bijverdienen met reddingwerk, zoekt zijn heil in alle gevallen elders”, aldus Boogaard, die de mijlpaal en de aandacht er omheen graag opdraagt aan alle vrijwillige redders langs de kust.

Auteur

  • admin

Comments