PC-Navigo : gps reis- en routeplanner voor Europese binnenwateren

We kunnen het ons haast niet meer voorstellen dat we met onze wagen van A naar B rijden zonder onze gps te gebruiken. Wel ook op motorjachten die de binnenwateren aan doen, krijgt de routeplanner steeds vaker een plaats in de buurt van het stuurwiel.Het Amsterdamse Noordersoft dat computerprogramma’s ontwikkelt voor routeplanning, reisplanning, tijdenberekening, kostprijsberekening en vlootmanagement op de binnenwateren van Europa deelt dan ook met trots mee dat recent het 6.000ste exemplaar van hun PC-Navigo over de toonbank ging.

RouteplannerPC-Navigo (for Windows) is een routeplanner voor de binnenwateren van Europa. Het programma is een "River Information System", opgezet om reis- en routeplanning en alles wat ermee samenhangt te optimaliseren. In het programma zijn de gegevens van alle bevaarbare binnenwateren van Europa opgenomen. In een enorm databestand zijn alle relevante vaarwegkenmerken opgeslagen.Digitale navigatiekaartenPC-Navigo ENC is hetzelfde programma, maar nu tevens uitgerust met een "Inland ECDIS kaartviewer", waarmee officiële gestandaardiseerde digitale navigatiekaarten kunnen worden zichtbaar gemaakt.MogelijkhedenDe belangrijkste gebruiksmogelijkheden van PC-Navigo en PC-Navigo ENC zijn: 1. Het leveren van allerlei gegevens over de bevaarbare wateren, zoals doorvaart-afmetingen, stroomsnelheden, marifoonkanalen, bunkerstations, ligging, telefoonnummers, aansluitingen, bedieningstijden enzovoort;2. Het berekenen van routes, die voor een specifiek schip of scheepstype bevaarbaar zijn, rekening houdend met alle factoren die de bevaarbaarheid beïnvloeden;3. Het berekenen van optimale verbindingen tussen twee plaatsen, inclusief de waarschijnlijke tijdsduur en aankomsttijd, weergegeven in een naar keuze gedetailleerde routebeschrijving.4. Het produceren van een zogenaamd "reisplan" of "voyage plan", waarin conform de eisen en standaarden van de Europese Unie gegevens over positie, planning en scheepsbewegingen van het schip worden opgenomen, die terzelfdertijd kunnen worden uitgewisseld.5. Het tonen van de navigatiekaart (de zg. ENC) met alle details rondom het schip die voor de navigatie belangrijk zijn: boeien, bakens, remmingwerken, ondiepten en dergelijke *.(* Alléén in PC-Navigo-ENC)De PC-Navigo stippelt voor de motorvaarders de kortste, snelste, optimale of toeristische route uit. Voor meer info : www.noordersoft.com

Auteur

  • WaterTrends

Comments