Bolidt introduceert Esthec®

Bolidt EsthecAlle nadelen van teak in één klap verleden tijd.

Tijdens het congres 'Nature re-invented’, gehouden op 14 november 2007 in de RAI in Amsterdam, presenteerde Bolidt haar laatste innovatie in composiet: Esthec®. Met de introductie van Esthec® komt een einde aan een tijdperk, waarin de nadelen van teak stilzwijgend werden geaccepteerd.

Tijdens het congres hield H.A. de Boer, lid supervisory board Royal Huisman Shipyard, een gloedvol betoog, waarin hij zich verbaasde over de achteloosheid waarmee de jachtbouw over de bezwaren van het gebruik van teak heenstapt. “Teak slijt, verkleurt, voegt onnodig veel gewicht toe en het vraagt jaarlijks veel onderhoud. Bovendien kost de applicatie heel veel tijd. Niet alleen het leggen, maar ook het dichten van de naden om lekkage te voorkomen. Ongelooflijk dat de industrie dit na zoveel jaar nog steeds accepteert.” Met de introductie van Esthec® behoren deze problemen tot de verleden tijd.

Ontwerpvrijheid

Ontwerpvrijheid met Esthec®Ontwerpvrijheid met Esthec®

Een unieke eigenschap van Esthec® is dat het volledige vrijheid biedt in vorm, kleur en patroon. Van een klassiek plankenpatroon tot een creatief eigentijds ontwerp. Bas van der Heide, grafische vormgever van TEAM ABN AMRO in de Volvo Ocean Race, vertelt: “Gelukkig is er in de jachtbouw altijd al veel aandacht voor de finesses in design. Het dek echter was tot nog toe helaas een uitzondering. Met de komst van Esthec® wordt het eindelijk mogelijk zelfs het dek volledig naar eigen inzicht te ontwerpen. Een droom voor iedere ontwerper.”

Tegen ontbossing

Een keuze voor Esthec®, is een keuze tegen ontbossing en voor instandhouding van Moeder Natuur´s ijzeren longen. Wereldwijd neemt de voorraad teak in snel tempo af. Per dag worden 80 voetbalvelden teakbos gekapt. De ontbossing, die hiervan het gevolg is, leidt tot erosie, overstromingen en landverschuivingen etc. De Nederlandse vereniging Milieudefensie waarschuwde al in 2006 dat over tien jaar alle teak is verdwenen als we de kap geen halt toeroepen. Alle reden om het gebruik van teak zoveel mogelijk te beperken.

Veiligheid aan boord

Tijdens het ‘Nature re-invented’ congres vertelde Bouwe Bekking over zijn ervaringen met het Esthec® scheepsdek. ‘Een wondermooie oplossing. Het dek is stroef en daardoor enorm veilig onder zware weersomstandigheden’, aldus Bekking. Esthec® is bovendien licht van gewicht, zeer duurzaam en kinderlijk eenvoudig te onderhouden. Het is bestand tegen de agressievere schoonmaakmiddelen en -methoden. Doordat het geen water opneemt, worden algen- en mosgroei beperkt.

Economisch

Het geprefabriceerde en vooraf pasklaar gemaakte Esthec® is volgens de fabrikant vele malen sneller gelegd dan een ander dek. Hierdoor wordt de doorlooptijd op de werf verkort. Bovendien is door de computergestuurde verwerking het eindresultaat van te voren bekend. En verlost Esthec® werven en eigenaren van onberekenbare en onvoorspelbare prijsstijgingen, zoals met teak het geval is.

Esthec® is ontwikkeld door Bolidt, dat al meer dan 35 jaar ervaring heeft met materialen die gebruiksgemak en comfort bieden en die zon en zee weerstaan. www.bolidt.nl

Auteur

  • admin

Comments