BELGICA de replica

Belgica onder waterBelgica onder waterOp de puzzelvraag wie Adrien Baron de Gerlache was en wat hij met het schip en bemanning van de Belgica verwezenlijkt heeft, komt zelden een goed antwoord. Zelfs in wetenschappelijke kringen durft men zich meer inhouden met het dilemma of zijn overwintering op de Zuidpool in 1897 – 1899 nu per toeval of met opzet is gebeurd, dan met de concrete observaties die hij terugbracht.

Het Belgica Genootschap vzw en de Steenschuit vzw slaan de handen in elkaar om het maritieme erfgoed van de Belgica boven water te halen en het schip als een replica weer in de vaart te brengen.

Op 1 maart start het Internationaal Pooljaar 2007-2008. Ecologische aspecten zoals de opwarming van de aarde staan centraal, terwijl het onderzoek aan de Polen het klimatologische geheugen moet vrijmaken. Met Adrien Baron de Gerlache en zijn overwintering aan boord van de Belgica is ons land een van de eerste protagonisten geweest in de bescherming van het Poolgebied. De vorser slaagde er in, in samenwerking met mannen van polaire stavast zoals Roald Amundsen, als eerste de barre winter te doorstaan en een groot gebied in kaart te brengen.

110 jaar na de Belgica-expeditie slaan twee initiatieven de handen in elkaar. Op het eerste gezicht hebben ze niets met elkaar gemeen. Een club van internationale poolwetenschappers, historici, archeologen en duikers en een project met langdurige werklozen in Boom dat schepen bouwt en restaureert. Op het tweede zicht is er de gemeenschappelijke interesse voor de “BELGICA”, het schip waarmee De Gerlache de Poolwinter doorstond. De icoon van deze wetenschappelijke expeditie die met stille trom vertrok vanuit Antwerpen en twee jaar later met veel ophef en koninklijke erkenning terugkwam.

Voor het Belgica-genootschap vzw en De Steenschuit vzw is de BELGICA de maatschappelijke verbindingsstreep in een veelzijdig project met educatieve, wetenschappelijke, toeristische, culturele en maritieme aspecten.

Op vrijdag 9 maart 2007 worden de ambities en plannen aan de pers voorgesteld. WaterTrends houdt u op de hoogte.

Foto © Cattrijsse André

Auteur

  • admin

Comments