Te weinig aanlegplaatsen voor megajachten

Rising Sun in StockholmRising Sun in StockholmWat u ook mag denken, maar het leven van miljardairs is ook niet altijd even gemakkelijk.Neem nu Larry Ellison de oprichter van softwaregigant Oracle. De man schafte zich eertijds de "Rising Sun' aan. Met zijn 452 voet en 82 kajuiten verdeeld over 5 verdiepingen het op één na grootste megajacht / superjacht. Kostprijs: 200 miljoen dollar ofte 152 miljoen euro.De man mag dan nog zo rijk zijn als de zee diep is, de jachthavens zijn daarom niet altijd diep genoeg, laat staan dat de aanlegsteigers, of moeten we zeggen aanlegkades, lang genoeg zouden zijn.

800 miljardairsSamen met Larry Ellison zijn zo'n 7.000 bezitters van megajachten (+ 80 voet) wereldwijd op zoek naar een geschikte aanlegplaats. Het Amerikaans society blad Forbes berekende dat er wereldwijd zo'n 800 dollar miljardairs zijn. Nagenoeg allen bezitten een super megajacht. Het straalt nu eenmaal rijkdom uit. Men wordt gezien en toch heeft men aan boord zijn privacy. Niemand zal het in zijn hoofd halen om zo maar eventjes de loopbrug op te lopen.

Miljardairs die helemaal op hun privacy gesteld zijn, ankeren voor de kust en laten zich dan van op hun megajacht met hun helikopter naar het vasteland brengen.

Al SalamahAl SalamahAl SalamahHet voorrecht, of de zorg blijkbaar, een megajacht te bezitten was tot voor kort voornamelijk een Amerikaanse aangelegenheid. Tegenwoordig floreert de markt van megajachten ook in het voormalige Rusland, Oost-Europa en het Midden-Oosten.

Het is immers Prins Sultan bin Abdul Aziz, de minister van defensie van Saudi-Arabië, die zich de trotse eigenaar van het grootste megajacht mag noemen. Zijn “Al Salamah” is goed voor 456 voet. Voordeel van dergelijke afmeting is dat de Prins rustig een haven mag binnenlopen. Voorbijgangers aanzien het als het zoveelste cruise schip…

St. ThomasEnkele jachthavens hebben de problemen die de miljardairs nu overkomen goed ingeschat en investeren in de uitbreiding van hun marina.De Yacht Haven Grande in St. Thomas op de Amerikaanse Maagdeneilanden investeert 152 miljoen euro in de uitbreiding van de Charlotte Amalie jachthaven.Zij zullen er de Rising Sun kunnen ontvangen wat dan direct weer goed is voor duizenden dollars inkomsten: voltanken van het megajacht, traiteur, wat eten inslaan, de gasten eventueel op hotel en ga zo maar door.

GrenadaOok op Grenada in het Caraibische gebied heeft men het al begrepen. Er wordt zo maar eventjes 426 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe jachthaven. Hier zal men 280 jachten kunnen laten aanmeren. Een twaalftal ligplaatsen worden voorbehouden aan megajachten van meer dan 250 voet.

U ziet het, niet enkel in Nederland en België stelt zich het probleem van te weinig ligplaatsen...

Auteur

  • WaterTrends

Comments