Rookverbod in Britse wateren

Als het aan de Britse overheid ligt dan komt er binnenkort een rookverbod zowel binnen de 12-mijls zone voor de kusten van Engeland als op de binnenwateren.Op het eerste gezicht treft dit enkel de koopvaardijschepen en de ferryboten. Begrijpelijk zult u misschien zeggen.

Het rookverbod zal vooralsnog niet gelden op uw eigen motorboot of zeiljacht behalve dan wanneer u passagiers aan boord hebt die betaald hebben voor de bootreis of voor zij die een betaalde crew aan boord hebben.

Niet meer roken in wagenVanaf zondag 1 juli 2007 is het in Engeland nog langer verboden te roken op een afgesloten werkvloer, publieke plaatsen en in voertuigen.Hiermee volgt Engeland het rookverbod dat al in Schotland van kracht is en eveneens vanaf 2 april in Wales en vanaf 30 april in Noord-Ierland zal gelden.

Niet meer roken op vaartuigenOnder de nieuwe wet vallen voorlopig enkel voertuigen en geen vaartuigen. De overheid vraagt nu echter de mening van de Britten hoe ze er tegenover zouden staan als het rookverbod ook op vaartuigen op zee en op de binnenwateren zou gelden.

Het rookverbod zou voorlopig enkel gelden op de koopvaardijschepen. Hieronder vallen zowel de passagiers- en vrachtschepen alsook de vissersschepen. Dit zowel binnen de 12-mijlszone bevinden als op de binnenwateren.Op schepen die zich in de Britse territoriale wateren bevinden, maar enkel op doorreis zijn en geen Britse haven zullen aandoen, zou het rookverbod niet gelden.Het voorgestelde rookverbod komt naar het voorbeeld van Schotland waar het sinds maart 2006 verboden is om nog langer op passagiersschepen te roken.

De Engelse 'Yacht Clubs' vragen zich af of het rookverbod ook hun Clubhouses zullen treffen.

"Mijn boot, mijn vrijheid!"

Auteur

  • WaterTrends

Comments