Zeiljacht Saffier 32 en motorboot Kuster A-42 winnen verkiezing HISWA boot van het jaar 2007

Saffier 32Saffier 32Het zeiljacht Saffier 32 van Saffier Maritiem uit IJmuiden en het motorjacht Kuster A-42 van Consonant Yachts uit Vriezenveen zijn de winnende boten van de verkiezing van de HISWA Boot van het Jaar 2007.

Dit maakte juryvoorzitter Hugo van Wieringen, directeur van Azure Naval Architects, gisteravond bekend tijdens de exposantenborrel van de watersportbeurs. De genomineerde en winnende boten zijn nog tot en met zondag 11 maart op de HISWA in Amsterdam RAI te bewonderen.

Close finish bij zeilboten

In de categorie zeilboten waren de Saffier 32 van Saffier Maritiem en de Maxi 1300 van Nova Yachting International genomineerd. De Saffier 32 is een 9,35 meter lang, zeewaardig kajuitzeiljacht met klassieke lijnen en moderne zeileigenschappen, ontworpen door Richard Hennevanger. De Maxi 1300 (12,70 meter) van Zweedse makelij valt in het hogere klassement van comfortabele en snelle toerjachten, waarbij zeilprestaties en design zeer belangrijke factoren zijn geweest in het ontwerp.

Met een zeer nipte voorsprong wist de Saffier 32, op basis van de door alle juryleden gegeven punten voor de verschillende beoordelingscriteria, de Maxi 1300 uiteindelijk achter zich te laten. In oktober onderwierp de tien-koppige jury beide boten aan een vaartest op het IJsselmeer. Die doorstonden zowel de Saffier 32 als de Maxi 1300 glansrijk. De jury bestempelde de Saffier 32 als een onderscheidend type binnen het segment van 30 – 32 voeters. Uitzonderlijk ruim voor zijn lengte, zeer netjes afgewerkt en overtuigende vaareigenschappen waren de kwalificaties die de juryleden de Saffier 32 toedichtten.

De Maxi 1300, gebouwd in Zweden, werd met name geprezen om de innovatieve snufjes aan boord, het mooie en lichte interieur en het bedieningsgemak. Uiteindelijk scoorde de Saffier 32 met name op de punten innovatie en constructie net iets beter, wat resulteerde in een hogere eindscore. En daarmee ging de eretitel in de categorie zeilboten naar het nieuwste model van het familiebedrijf uit IJmuiden.

Kroon op het werk

“Na de testdagen was al duidelijk dat het om een hele close finish zou gaan”, aldus Dennis Hennevanger van Saffier Maritiem. “Dat de einduitslag in ons voordeel is uitgepakt, is echt een geweldige kroon op ons werk. Het is onze passie om onze jachten op alle fronten te optimaliseren en dat we hierin met de Saffier 32 goed geslaagd zijn, blijkt wel uit deze overwinning. Vol trots zullen we een jaar lang kenbaar maken dat onze boot is uitgeroepen tot HISWA Zeilboot van het Jaar 2007.”

Marnix Hameeteman van Nova Yachting International toonde zich een sportief verliezer: “We zijn nog steeds heel blij met onze nominatie en het feit dat we twee jaar nadat we dit Zweedse merk op de Nederlandse markt gebracht hebben al zo in de schijnwerpers zijn komen te staan, is natuurlijk geweldig. De Maxi 1300 zal niet alleen op de HISWA maar ook op de Nederlandse wateren de komende tijd ongetwijfeld de nodige bekijks van watersportliefhebbers trekken.”

Hoge scores bij motorboten

Kuster A-42Kuster A-42Bij de motorboten ging de strijd om de eretitel tussen de Kuster A-42 van Consonant Yachts, de Bruijs Spiegelkotter 10.00 OK van Bruijs Jachtbouw en de Frauscher Lido van Frauscher/Azur Yachts.

De Kuster A-42 is een luxe, open kuiper voor open water, van de hand van ontwerper Willem Nieland. Het schip heeft een stoere uitstraling, maar is vooral ontworpen en gebouwd met de gedachte om de bemanning onder alle omstandigheden optimale veiligheid en comfort te bieden.

De stalen Spiegelkotter 10.00 OK kenmerkt zich als een scherpgeprijsd motorjacht met een zeer hoog afwerkingsniveau en mooie lijnen. Van een geheel ander kaliber is de Frauscher Lido, een zeven meter lange snelle sportboot naar klassiek ontwerp.

Ook in de categorie motorboten kwam de jury voor een lastige keuze te staan omdat alle boten hun nominatie meer dan waard waren en hoog scoorden op de diverse beoordelingscriteria. Toch was de jury uiteindelijk min of meer unaniem in haar eindoordeel: de Kuster A-42 kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus, waarbij deze de andere genomineerde boten met name op de selectiepunten van constructie en design achter zich liet. De doordachte indeling, de compleetheid van het schip en de stabiele en stille vaareigenschappen, overtuigden dusdanig dat Consonant Yachts uit Vriezenveen de hoogste waardering kreeg. De Bruijs Spiegelkotter 10.00 OK scoorde op diezelfde punten eveneens erg goed. Daarnaast wist de jury de diverse slimme toepassingen in het interieur en de indeling erg te waarderen.

De uitstraling, goede zitruimte, multi-inzetbaarheid van de boot (bijvoorbeeld als sloep of als waterskiboot) en het goed in weten te spelen op een specifieke doelgroep waren onder andere redenen om de Frauscher Lido te nomineren.

Labels

Auteur

  • admin

Comments