Veronica gaat redden!

TV serie 'Redders' resulteert in nieuwe reddingboot

Op zaterdag 21 april a.s. wordt de nieuwe reddingboot ‘Veronica’ van KNRM reddingstation Harlingen gedoopt. De reddingboot kon worden gebouwd dankzij een samenwerkingsverband tussen de KNRM, Veronica Magazine en de Sponsorloterij. Dit resulteerde in de TV serie ‘Redders’ en uiteindelijk een gloednieuwe reddingboot. De doop van de reddingboot Veronica zal worden verricht door Sheila van den Bos. Sheila is één van de hoofdrolspelers uit de TV serie, die begin 2006 werd uitgezonden. Sheila werd in de serie opgeleid tot professioneel redder. De (in het dagelijks leven) verpleegkundige en is inmiddels een volwaardig, vrijwillig bemanningslid op de reddingboot in Noordwijk aan Zee.

In oktober 2005 sloegen de KNRM, Veronica Magazine en de Sponsorloterij de handen ineen om een achtdelige televisieserie over het werk van de vrijwilligers van de Redding Maatschappij tot stand te laten komen. Via de Sponsorloterij konden loten gekocht worden ten bate van een nieuwe reddingboot. De samenwerking resulteerde in de nieuwste aanwinst van de KNRM: de reddingboot Veronica.

30 jaar Veronica Magazine

Het initiatief voor deze actie werd genomen door Veronica Uitgeverij, ter gelegenheid van haar 30 jarig bestaan. De herinnering aan het radiozendschip Veronica, dat voor de kust van Scheveningen jarenlang goedbeluisterde radioprogramma’s verzorgde, werd met dit initiatief levend gehouden. De nieuwe reddingboot is tevens een symbolische dankbetuiging voor de redding van de opvarenden van het radiozendschip door de KNRM in 1973, toen Veronica strandde in zware storm op het strand van Scheveningen.

Sterren uit de serie ‘Redders’

Tijdens de doop zullen bekende gezichten uit de TV serie ‘Redders’ aanwezig zijn. In de serie werden zeven vrijwilligers gedurende de afleveringen opgeleid tot redder. Twee van hen zijn daadwerkelijk vrijwilliger bij een reddingstation geworden en nog steeds zeer enthousiast voor het werk dat ze verrichten.

Nieuw boothuis in gebruik

Om de nieuwe reddingboot een goed onderkomen te bieden moest het huidige boothuis uitgebouwd worden. Dankzij de nalatenschap van de heer en mevrouw Van der Weide-Lubberts en vele kleine en grote giften van particulieren en bedrijven uit Harlingen en omstreken, kon de uitbreiding gerealiseerd worden. Het echtpaar had in hun testament de wens geuit dat hun nalatenschap aan een noordelijk gelegen reddingstation van de KNRM moest worden besteed. De vrijwillige bemanning van het reddingstation heeft de handen uit de mouwen gestoken om het boothuis af te timmeren en in te richten, waardoor veel extra kosten werden bespaard.

Achtergrondinformatie reddingboot Veronica

De reddingboot ‘Veronica’ is een rubberboot met vaste bodem met een lengte van 7,50 meter, een breedte van 2,64 meter en een diepgang van 0,70 meter. De twee motoren van elk 75 pk geven de reddingboot een maximum snelheid van 32 knopen. Aan boord is plaats voor drie bemanningsleden en twaalf geredden. De Veronica is uitgerust met twee marifoons, een kaartplotter met GPS, een echolood, een portofoon en een vloeistofkompas. De belangrijkste inventaris zijn een EHBO-uitrusting, twee zoeklichten, ankergerei, een stopzak, sleeptrossen en parachutefakkels.

De reddingboot Veronica vervangt in Harlingen de 18 jaar oude Abt. De Abt had plaats voor acht geredden, de Veronica heeft een gereddencapaciteit van vijftien personen. Naast een grotere gereddencapaciteit beschikt de Atlantic 75 ten opzichte van de Avon ook over meer motorvermogen, een grotere zeewaardigheid en meer vaarcomfort voor de bemanning. Tegelijkertijd behoudt de Veronica de voordelen van de kleine Avon, te weten een geringe diepgang en een hoge snelheid. Met de Abt voeren de Harlinger redders in totaal 750 keer uit, waarbij meer dan 2.500 mensen werden gered. De Abt wordt toegevoegd aan de reservevloot van de KNRM.

Achtergrondinformatie reddingstation Harlingen

Reddingstation Harlingen beschikt over twee reddingboten en heeft als werkterrein de Waddenzee. Op de druk bevaren route Kornwerderzand – Harlingen – Terschelling/Vlieland wordt gedurende alle seizoenen de hulp ingeroepen van de Harlinger vrijwilligers door zowel de beroepsvaart als watersport. In 2006 kwam reddingstation Harlingen 55 keer in actie. De bemanning van het reddingstation bestaat volledig uit vrijwilligers, in totaal 23 personen.

De doop zal worden verricht op zaterdag 21 april 2007 om 11.30 uur aan de Dokkade 3 te Harlingen (bij het KNRM boothuis).

Auteur

  • admin

Comments