Lichtgewicht verstaging nu ook betaalbaar voor zeilboten & jachten van 4 tot 14m

EasyRiggingNa 6 maanden van engineering en praktijktesten zijn ze er bij SmartRigging in geslaagd om de geroemde America’s Cup verstagingstechniek ook toe te passen in PBO vezel verstaging voor toer- en wedstrijdzeilboten van 4 tot 14m. Het nieuwe product wordt wereldwijd op de markt gebracht onder de commerciële naam EasyRigging®. Via een dealernetwerk zal in de gehele wereld EasyRigging verkocht gaan worden.

Deze manier van tuigen was normaal niet mogelijk vanwege de hoge productiekosten. Rinze J. van der Schuit, zaakvoerder SmartRigging, vertelt ons dat door een slimme manier van produceren en gebruik te maken van andere materialen het toch is gelukt om een technisch zeer hoogwaardig product toch zeer betaalbaar te houden voor deze nieuwe markt.

Dit nieuwe product zal volgens de producent ongeveer 80 tot 85% lichter zijn dan de bestaande draad- of Dyform verstagingen.Gevolg hiervan is meer stabiliteit aan boord, wat betekent meer veiligheid en ook snelheidswinst.De breekkracht zal 1,5 tot 2 maal hoger zijn dan bij staaldraad bij dezelfde rek. Dit betekent ook meer veiligheid aan boord en met deze lichtgewicht verstaging zullen ook het zeilcomfort en de prestaties verhogen.De diameter van EasyRigging is bij gelijke rek gelijk aan die van draad verstaging.De verstaging word compleet op maat gemaakt voor de desbetreffende zeilboot of yacht in de SmartRigging fabriek in Joure.

Continue verstaging

Verder heeft SmartRigging in samenwerking met enkele grote oceaanrace -teams voor EasyRigging de continue verstaging ontwikkeld.Dit nieuwe systeem houdt in dat bij de zalingen geen onderbrekingen in de verstagingen meer zitten, maar de verschillende D en V kabels lopen volledig geïntegreerd in 1 kabel onder bij de dekspanner naar boven via de zaling naar de mast (de D ) of masttop. Dus geen pennen, strippen of tip cup’s meer bij de zalinguiteinden maar wel zeer strakke verbindingen. Bij het uiteinde van de zaling, ziet het er niet alleen veel mooier uit maar is deze daardoor ook nog eens 15% lichter. Voor de race fanaten betekent dit ook minder luchtweerstand.

Voor nieuwbouw of refit van bestaande yachten

Het EasyRigging systeem is totaal uitwisselbaar met alle andere bestaande draad-, Dyform- of Rod-systemen. Ook de hardware (spanners, hangers, enz.) zijn speciaal ontworpen om op deze nieuwe verstaging te passen en kan compleet geleverd en gemonteerd worden. Dit maakt EasyRigging ideaal voor nieuwbouw of refit van bestaande yachten. De levertijd van een compleet set verstaging bedraagt ongeveer twee weken. Ook het inmeten van de lengtes en diameters van de kabels kan worden gedaan door een specialist van EasyRigging zodat de klant er geen omkijken naar heeft en geen meetfouten kunnen ontstaan.

Levensduur

De levensduur van de EasyRigging verstaging zal naargelang het gebruik, onderhoud en zeiluren ongeveer 3 tot 4 jaar bedragen.Alle EasyRigging producten hebben een wereldwijde fabrieksgarantie van 1 jaar.

Een rekenvoorbeeld met onderlinge gelijke rek:

  EasyRigging Staaldraad Dyform
Diameter

4,5mm

5mm

4mm

Breekkracht

3250kg

1920kg

1350kg

Gewicht

22 gr/m

116gr/m

88gr/m

EasyRigging heeft hiermee een sterk product op de markt gezet dat (naar eigen zeggen) de andere PBO kabel aanbieders op grote achterstand zal zetten door de toepassing van de high tech Endless Winding techniek, ook gebruikt bij SmartRigging producten.Daardoor zullen EasyRigging kabels altijd lichter, dunner en sterker zijn dan andere PBO kabels.

Ook word EasyRigging nu al volop in de catamaran wereld verkocht, met zeer goede resultaten weet Rinze ons te vertellen:"Ook in de catamaran wereld is gewicht, rek en diameter een belangrijk punt, ook hier heeft EasyRigging nu de juiste producten voor. De Nederlandse top zeilers gaan deze winter massaal hun zware stalen verstaging van de catamarans afhalen (waar toegestaan) en monteren EasyRigging op hun catamarans. Ook voor de ronde om Texel heeft EasyRigging al de nodige orders in huis om verschillende teams aan de first finisher en open klasse overwinning te helpen."

Binnen 4 tot 5 weken zal het eerste Nederlandse/Friese 44 Ft toer/race zeiljacht worden opgeleverd met een complete set EasyRigging die meer dan 25Kg bespaart uit de mast. Dit betekent op zijn beurt dan weer 125kg uit de kiel of meer bemanning aan boord zonder snelheid te moeten inleveren.EasyRigging zet hiermee de toon om ook in Nederland/ Europa de toer- en wedstrijdboten te gaan upgraden naar modernere verstagingsmaterialen met bijbehorende prestaties.

www.smartrigging.com

Auteur

  • admin

Comments