Zeven jachthavens in Vlaanderen mogen “Blauwe Vlag” hijsen

Bond Beter Leefmilieu (BBL) heeft voor het vaarseizoen 2007 aan zeven milieubewuste Vlaamse jachthavens de “Blauwe Vlag” uitgereikt. De "Blauwe Vlag" is een kwaliteitskeurmerk voor stranden, zwemplassen en jachthavens. Om deze te mogen hijsen moet voldaan zijn aan strikte criteria inzake waterkwaliteit, milieu-educatie en informatie, milieubeheer en veiligheid. Vlaams minister voor Toerisme Geert Bourgeois heeft donderdagmorgen de eerste Blauwe Vlag voor dit seizoen gehesen in de jachthaven Portus Dixmuda in Diksmuide.Volgende jachthavens mogen voor het seizoen 2007 de Blauwe Vlag hijsen: Heerenlaak (Maaseik), De Spaanjerd (Ophoven), Willemdok (Antwerpen), Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort (KYCN), VVW Blankenberge (Blankenberge), VVW Nieuwpoort (Nieuwpoort) en Portus Dixmuda (Diksmuide).Het Blauwe Vlag programma is een initiatief van de Foundation for Environmental Education (FEE) die dit jaar haar 25ste verjaardag viert. In 2007 ontvangen alleen al in Europa, Marokko en Canada (het Noordelijk halfrond) in totaal 2.579 stranden en 629 jachthavens uit 31 landen deze milieuonderscheiding.De Blauwe Vlag-jachthavens in Vlaanderen

Portus Dixmuda- IJzervaardersDe IJzervaarders heeft kosten noch moeite gespaard om de haven klaar te stomen voor het internationale kwaliteitslabel. In 2004 werd de volledige jachthaven voorzien van nieuwe steigers en ook het havengebouw is gloednieuw. Samen met de stad Diksmuide werd een oplossing gezocht voor het selectief inzamelen van alle afvalstromen. De club sloeg ook de handen in elkaar met het natuurcentrum De Otter in Woumen om een milieu-educatief aanbod uit te werken. KYCN NieuwpoortDe Koninklijke jachthaven is opgericht in 1932 en is daarmee de oudste jachthaven van België. Deze jachthaven profiteert van de nabijheid van het prachtige natuurreservaat aan de IJzer, waar de KYCN geleide bezoeken organiseert voor de havenbezoekers. De jachthaven promoot aparte inzameling van batterijen, papier, glas en olie en zetten hun bezoekers actief aan tot rationeel energie- en watergebruik.VVW NieuwpoortDe grootste jachthaven van Noord-Europa met een duizendtal ligplaatsen. Vlak bij het natuurreservaat “De IJzermonding” wat een enorme troef is als je als Blauwe Vlagjachthaven aan natuur- en milieu-educatie wil doen. VVW Nieuwpoort heeft een uitgebreide bootherstelplaats, met afvalpark waarin alle afvalstromen apart ingezameld worden.Er zijn ook maatregelen genomen tegen de overlast van meeuwen door middel van elektronische meeuwen-verschriksystemen. Sinds dit jaar vind je ook hondenpoepzakjes in de jachthaven van het VVW Nieuwpoort. De Spaanjerd, Ophoven - Heerenlaak, MaaseikMAREC, de intercommunale die de jachthavens Spaanjerd in Ophoven en Herenlaak in Maaseik uitbaat, besteed zeer veel aandacht zowel aan milieubeheer als aan de sensibilisatie naar de bezoekers.Met behulp van studenten wordt jaarlijks het zwerfvuil verwijdert en tegelijkertijd trachten ze hun gasten te sensibiliseren om zwerfvuil te voorkomen. MAREC investeert elk jaar opnieuw in haar infrastructuur: een nieuw havenkantoor in jachthaven Heerenlaak, nieuwe reddingsladders aan de steigers, een nieuw sanitair blok voor de Spaanjerd waarbij een regenwatersysteem geïnstalleerd werd. Sinds dit jaar gebruiken ze ook enkel nog plaswater voor het afspuiten van de steigers.Willemdok, AntwerpenDe jachthaven Willemdok, in het centrum van de stad Antwerpen, valt op door haar moderne accommodatie en de kraaknette toiletten en douches met Sep-key systeem.De jachthaven doet veel inspanningen om water en energie te besparen: zo plaatste men nieuwe elekticiteitsmeters op de steigers en worden de waterdarmen verwijderd. Voordelen: salmonellabestrijding, kostenbesparing, minder verspilling, moet niet meer opgeruimd worden en geen diefstal meer. Bezoekers hebben toch zo goed als altijd een eigen waterdarm mee.VVW BlankenbergeEen nieuw jachtclub in de Blauwe Vlag familie: VVW Blankenberge. Jurgen Bogaert is ook actief in VVW Nieuwpoort en kent dus de knepen van het milieuvak.Bij zijn aanstelling als nieuwe havenmeester van VVW Blankenberge besliste hij dan ook onmiddellijk om mee te dingen naar het internationale ecolabel. De jachthaven heeft spiksplinternieuwe steigers met alle nodige faciliteiten. Momenteel zijn de werken rond het havengebouw (zo goed als) afgelopen en ligt er een nieuwe toegangsweg.Ook een nieuw milieupark staat in de steigers, waarbij er twee 1.600m³ perscontainers zullen geplaatst worden wat een besparing van transport- en milieukosten betekent.

Labels

Auteur

  • WaterTrends

Comments