Makma Yachting overgenomen

Eind mei 2007 namen Ronald de Tombe en Jan den Braber met voortvarende plannen Makma Yachting uit Leiden over. Na 23 jaar maakte oprichter en inmiddels dus oud-eigenaar Jan Frans Mandemaker plaats voor nieuwe ambities. De producent van de bekende Admiraalsloep, de Makma Vlet en de geliefde ‘Caribbean Kajuitsloep’ gaat verder onder de naam Makma Marine. De kersverse eigenaren zetten bovendien koers in de richting van schaalvergroting, internationalisering en uitbreiding van diensten en het assortiment. Het doel is om met Makma Marine uit te groeien tot marktleider in het segment van kajuitsloepen.

De sloepenmarkt is booming en de concurrentie moordend. Daardoor staan volgens De Tombe de marges te veel onder druk, waaronder de gehele sector lijdt. Hij ziet een oplossing in het bewandelen van het pad van de samenwerking. De Tombe: “Ik wil tot een groep van samenwerkende aanbieders komen, die allemaal op verschillende marktsegmenten gericht zijn. Voor elk wat wils, maar wel met standaard kwaliteitsnormen en after sales service.” Hij sluit daarom niet uit dat Makma Marine in de komende tijd kleinere producenten zal overnemen. Maar de ambities reiken verder. De Tombe en Den Braber willen in meer landen hun vleugels uitslaan. Makma Marine is reeds actief in Italië, Zwitserland en Zweden. Als het aan de nieuwe eigenaren ligt, komen daar op korte termijn Noorwegen, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Ierland bij.

Uitbreiding assortiment

In 2008 brengt Makma Marine de 40-voet lange Makma Caribbean op de Nederlandse markt. Deze kajuitsloep heeft vier slaapplaatsen en de tekeningen voor de grotere versie van 46-voet liggen ook al klaar. De kleinere sloepen verliezen echter niet de aandacht. De Tombe: “De Makma Vlet wordt verlengd naar 7 meter met een wat groter zonnedek. De stuurstand wordt daarbij iets naar achteren verplaatst. Daarnaast komt er een grotere uitvoering van de Makma Vlet, van 7,6 meter.”

Uitbreiding diensten

Het dienstenaanbod wordt uitgebreid met de zogenaamde ‘maatpakketten’. Dat betekent dat de klant een sloep naar eigen wens kan laten ontwerpen. Op die manier levert Makma Marine echt ‘maatwerk’. En om de binding met het schip compleet te maken, kunnen nieuwe eigenaren binnenkort via internet het volledige bouwproces volgen.

De afgelopen vijf jaren leerde Ronald de Tombe het bedrijf kennen als hoofd inkoop. Na zijn sportieve carrière als Tornado-zeiler op olympisch niveau, kwam hij bij de Firma Mulder & Rijke in IJmuidenb terecht. Daar groeide zijn passie voor sloepen en vergelijkbare schepen. Jan den Braber’s passie voor boten stamt uit zijn jeugd. Gedurende zijn tijd bij de zeeverkenners was hij al veel te vinden in de machinekamer van hun sleepertje. Na wat omzwervingen rond de wereld is hij nu weer terug in Nederland, het botenland. Het in de afgelopen decennia opgebouwde vakmanschap en de opgedane kennis blijft binnen de Makma-organisatie. Alle medewerkers die bij de relaties van het bedrijf bekend zijn, gaan mee naar Makma Marine. De service, kwaliteit en professionaliteit blijven hierdoor volledig gewaarborgd. Ook de vertrouwde diensten zoals onderhoud, winterstalling en scheepsaanpassingen blijven bestaan.

Labels

Auteur

  • admin

Comments