Hanse 320 van Hanse Yachts in beeld

Er is blijkbaar zeer veel interesse voor de nieuwste zeiljachten van Hanse Yachts de Hanse 320 en de Hanse 350. Sinds het ontstaan van Watertrends is ons bericht dat we over deze twee zeiljachten plaatsten op 15 juli laatstleden, het meest gelezen bericht ooit.Om de honger van menigeen naar informatie omtrent de nieuwste Hanse Yachts wat te stillen, verwijzen we u graag door naar de nautische website van onze Duitse collega’s www.yacht.de.Zij hadden de eer en het genoegen om als eerste de Hanse 320 te testen. Twee dagen lang mochten ze er mee spelevaren bij een Z0 4 à 5. Zij maakten er een beeldverslag van zodat u de Hanse 320 in actie kan zien.Opdat niet iedereen het Duits machtig is, geven we u hier op Watertrends in een notendop hun bevindingen.SnelDe lijn en de look van de Hanse 320 spruit voort uit de lijnen van de grotere broers de Hanse 470, 540 en 630. De Hanse 320 is 9.50 m lang en 3.30 m breed en daarmee natuurlijk groter dan de voorganger de Hanse 315. Een groter zeiloppervlak draagt er natuurlijk ook toe bij dat de Hanse 320 aardig wat snelheid kan maken.Ruime kuipDe kuip is werkelijk ruim te noemen voor een zeiljacht van minder dan 10 meter. Volgens onze Duitse collega’s vraagt de kuip wel echt een stuurwiel, alhoewel de Hanse 320 standaard geleverd wordt met een helmstok. Wie niet groter is dan 1.80 m kan moeiteloos onder de giek door.ZeilenDe grootschoot bevindt zich in de kuip en kan makkelijk met één hand bediend worden terwijl men het stuurwiel blijft controleren. De twee standaard winchen zijn wat aan de kleine kant en voldoen niet wanneer er onder genakker gezeild zou worden. Extra kosten dus voor wie het wat sneller mag gaan. De handige zelfkerende fok is standaard.Om vooraan de Hanse 320 te komen moet men over het toch wel wat smalle gangpad, ondervond de Duitse testcrew. De bestaging maakt het er niet gemakkelijker op.MotorDe Hanse 320 is uitgerust met een 20 pk motor. In de kuip is deze nauwelijks hoorbaar ondervond de testcrew. Benedendeks was het geluid van de motor ‘aanvaardbaar’.Dit brengt ons onderdeks waar er voldoende ruimte en licht is. Een salon, een pantry, twee hutten en een natte cel werden in de Hanse 320 ingepast. In de kajuit vooraan bedraagt de stahoogte 1.80 m. De natte cel is ok, redelijk ruim, maar het toilet kon beter geplaatst worden. Opbergruimte is ok.De navigatiehoek is wel wat klein uitgevallen. Vooral dan de kaarttafel die men bezwaarlijk een kaarttafel kan noemen. Eigenlijk doet de opklapbare salontafel dienst als kaarttafel. Vandaar dat deze ook aan de grote kant is.Nog wat verbeteringenDe Hanse werf stelde de Duitse collega’s echter gerust. Dit was nog maar het prototype en men zou nog het een en ander aanpassen. Net als de steunen onder de opklapbare tafel in het salon. Deze waren veel te licht uitgevoerd volgens de testers.Wie de Hanse 320 eens in actie wil zien: www.yacht.de

Labels

Auteur

  • WaterTrends

Comments