Elektrische buitenboordmotoren, ze worden steeds beter

Cruise 4.0 RDe Duitse buitenboord ontwerper Torqeedo heeft tijdens de METS 2008 in Amsterdam de Cruise 4.0 R voorgesteld. Dit is een nieuwe lichtgewicht elektrische buitenboordmotor geschikt voor bijboten, zeilboten en catamarans. Hun nieuwste telg zou voornamelijk efficiënter zijn dan de huidige modellen.

Met een overall efficiëntie van meer dan 50 % zou de Cruise 4.0 R het geleverde batterijvermogen beter in propulsie omzetten dan gelijk welke andere buitenboord. In de praktijk komt het er op neer dat de gebruiker meer kracht en een groter actieradius bekomen voor een gelijk batterijvermogen. Het nieuwe krachtige Cruise model loopt op 48 Volt. De stootkracht bedraagt 97 kg, wat overeenkomt met een 9,9 pk sterke buitenboord verbrandingsmotor.

Wanneer we spreken van elektrische propulsie voor boten is batterijvermogen altijd de beperkende factor. Het is dan ook heel belangrijk om met dit batterijvermogen zo efficiënt mogelijk om te gaan. Geen enkel andere buitenboord komt nog maar in de buurt van wat de Cruise 4.0 R aan efficiëntie te bieden heeft.

Verder biedt de lichtgewicht Cruise 4.0 R nog meer unieke voordelen. Een geïntegreerde boordcomputer combineert informatie over de motor, de batterijen en heeft zelfs een ingebouwde GPS. Hierdoor is de batterijspanning, de snelheid en het nog te bereiken actieradius aan een bepaalde snelheid altijd controleerbaar.

Deze nieuwe Cruise 4.0 R is een goede keus voor boten op groene meren, voor bijboten, voor zeilboten en voor catamarans. Het werkt op een 48 V lood-gel of een AGM batterijenbank, alsook op twee high-performance lithium-manganees batterijen uit de Torqeedo’s Power series. Elke elektrische buitenboord wordt standaard geleverd met een kabelset, een hoofdschakelaar, een afstandsbediende gashendel met geïntegreerde boordcomputer en magnetische on/off schakelaar, alsook met een link-arm om aan te sluiten op standaard stuursystemen.

Je kan hier Torqeedo GmbH contacteren en de lijst met dealers vind je hier.

Auteur

  • WaterTrends

Comments