Belgian Boat Show presenteert haar 21e editie

Belgian Boat Show 2008In de Flanders Expo Hallen te Gent gaat van 7 tot 15 februari 2009 de 21e Belgian Boat Show door. Het laatste decennium zit de watersport duidelijk in de lift. Maar nu de economische situatie wat moeilijker geworden is, zal ook dé watersportbeurs van België een gepast antwoord moeten zoeken. Niet eenvoudig, gezien ons landje sowieso al geen watersport gigant is. En toch…

Begin december is toch al 30 000 m² gevuld met commerciële en niet commerciële standhouders. Op die manier blijft de Belgian Boat Show toch de belangrijkste stimulans voor de watersport in al haar facetten. Zo wordt er nauwer samengewerkt met Nautibel, de beroepsbelangen vereniging voor de watersporthandel en bedrijven van België. Een eerste ruim forum op 10 december met alle betrokken partijen in Flanders Expo is een eerste aanzet van deze betere samenwerking.

Watertoerisme

Vooral het Watertoerisme in de vorm van verhuur- en charterbedrijven doet het nog steeds goed, getuige een tot de laatste vierkante meter gevulde hal. Men kan huren om de hoek, maar men ook boeken voor exotische bestemmingen zoals de Seychellen en Azië. Ook de vakman broker, de specialist van de tweedehandsjachten, is goed vertegenwoordigd. Verder is de steeds grotere aanwezigheid van de federale diensten opmerkelijk. Deze diensten zijn heel belangrijk bij het verlenen van algemene informatie helpen op die manier vaak om de instapdrempel te verlagen.

De bootjes

De tentoongestelde boten zijn zoals vanouds onder te verdelen in de Motorboten en de Zeiljachten. België is en blijft een uitzondering op het vlak van snelvaart. Diverse standhouders kondigen dan ook de komst aan van hun nieuwste modellen. Bij de snelle kajuitkruisers kijken we uit naar de komst van Sessa, Azimuth, Rodman, Jeanneau, Bavaria, Absolute, Sea Ray, 4 Winns en Bayliner. Verder wordt er ook een heus P1 offshore racemachine verwacht. Ook BRP zal met heel wat motoren ruim vertegenwoordigd zijn.

De zeilsteiger

Aan de zeilsteiger meren deze keer weer bekende aan. Merken als Hanze, Jeanneau, Bavaria, Dufour, X-Yachts, Grand Soleil en Elan zijn alvast ingeschreven. Bij de zeiljachten zet de tendens naar een steeds groter leefcomfort gekoppeld aan het concept cruiser/racer zich verder door.

Accessoires

Bij de standhouders van de zogeheten ‘Accessoires’ zullen zeker de nieuwe generatie communicatietoestellen voor de pleziervaart niet ontbreken. Zeker nu een tweede marifoon aan boord van jachten verplicht is. Combinaties van GPS toestellen met automatische noodsignalen en de veelzijdigheid van de huidige kaartplotters brengt het veiligheidsaspect in het licht.

Speciale thema's

Bezieler Reginald De SchepperBezieler Reginald De SchepperTenslotte zijn er nog de speciale thema’s. Zo is er een ‘Dinghy Island’ opgericht, waar men de in België populaire eenheidsklassen kan ontdekken, zoals de Optimist, Spirou, Laser, 49er, … Het ‘Klassiek Paviljoen’ schenkt aandacht aan ons watergebonden erfgoed. Topmodel wordt ongetwijfeld de ASKOY II, het zeiljacht waarmee Jacques Brel ooit naar de Markiezeneilanden voer. Op woensdag 11 februari komen de dames er gratis in, de zogeheten ‘Ladies Day’. De bekende Half Tonners hebben ook een aparte stand en krijgen de kans om hun wervelend programma van wedstrijden in binnen en buitenland voor te stellen. Hierbij zal de Halt Ton Classics Cup te Nieuwpoort van 24 tot 29 augustus zeker ruim aandacht krijgen.

Nacht van de Yachting

De Nacht van de Yachting gaat door op vrijdag 13 februari van 18 tot 22 uur en is ondertussen ook een begrip geworden. Hier zal men ruim aandacht besteden aan de Kampioenenhulde in de eenheidsklassen, zeezeilen, multihull en windsurfing. En er is de uitreiking van de Trofee Yachtman, Yachtvrouw, Yachtingbelofte en Yachtingmanager van het jaar. Tenslotte gaat op donderdag 12 februari de Nautibel Vakdag door, waarop over verschillende thema’s zal gediscuteerd worden.

Praktische gegevens:

Waar & Wanneer
Flanders Expo (Gent), Maaltekouter 1, B-9051 Gent.
Van 7 tot en met 15 februari 2009.

Openingsuren
Weekdagen van 12u tot 18u.
Week-end van 10u tot 18u.
Vrijdag 13 februari van 12u tot 22u (nocturne) gevolgd door de gratis ‘Nacht van de Yachting’.

Tarieven
10 Euro
Kinderen jonger dan 6 jaar: gratis
Kinderen tussen 6 en 12 jaar: 5 Euro
Reductietarief: 7 Euro
Groepstarief (vanaf 20 pers.): 5 Euro

Info: www.belgianboatshow.be

Guy C.

Labels

Auteur

  • WaterTrends

Comments