Pilot Saloon 55 van Wauquiez

Hij heeft er even over gedaan, de nieuwste van Wauquiez, maar sinds eind maart toert de Pilot Saloon 55 ook in de Noordzee rond. Wanneer we in de archieven van Watertrends duikelen, ontdekken we dat we in al november 2006 voor het eerst gewag maken van de Pilot Saloon 55. Het admiraal-schip van de Franse botenbouwer zou eind 2007 aan de horizont verschijnen. Het is wat later geworden, maar als we Wauquiez mogen geloven was het het wachten op de Pilot Saloon 55 meer dan waard.

“Groter, sneller en comfortabeler dan zijn voorgangers”, omschrijft de Franse botenbouwer Wauquiez zijn 55 voet ofte 17,70m lange Pilot Saloon 55. “Het admiraal-schip verzamelt en belichaamt al het beste van zijn voorgangers, is tot in de puntjes compleet uitgerust en baadt in luxe”, wil Wauquiez de geïnteresseerde kopers overtuigen.

Zeilen
Zoals we in november 2006 al opmerkten is de Pilot Saloon 55 zo geconcipieerd dat hij makkelijk te bezeilen valt met een beperkte bemanning. Zo zijn de beide elektrische winchen door de man aan het roer te bedienen en werd geopteerd voor een zelfkerende fok. Ook het grootzeil (doorgelat of inrolbaar) wordt vanaf de stuurpositie bediend. De typische beugel waar de aangrijping van het grootzeil zich situeert, zorgt voor een vrije en ruime kuip.

Ruimte
Zoals het een Saloon past is het zicht van binnenuit fantastisch. Of men nu aan de tafel zit om een hapje te eten of aan de kaarttafel aan bakboord het zicht blijft fantastisch. Het ruime interieur is afgewerkt in Birmaanse teak. Zowel de eigenaarscabine achteraan of de twee gastencabines vooraan zijn zeer ruim en beschikken elk afzonderlijk over een heuse badkamer. De ontwerpers voorzagen ook in veel opbergruimtes wat het aangenaam vertoeven maakt op de Pilot Saloon 55 zowel op zee als in de haven.

Uitrusting
De Pilot Saloon 55 zal ook die zeilers weten te behagen die wat meer op het zeilprogramma hebben staan dan een tripje in de dichte nabijheid van de havenhoofden. Voor wie het ruime sop wil kiezen is de Pilot Saloon 55 uitgerust met grote water- (800 liter) en brandstoftanks (415 liter) die hem een ruime autonomie geven. Ook de ruime opbergmogelijkheden dragen er toe bij dat men al eens langer zou wegblijven dan een dagje of twee drie. Standaard is de Pilot Saloon ook voorzien van een boegschroef, elektrische winchen en en een generator. Het zeiloppervlak van 86 m² zorgt voor de rest.

Test
Voor de kust van Nieuwpoort werd eind maart een proefvaart gehouden. Met een wind die zo'n 25 knopen haalde en golven tussen de 1,20 meter en de 1,50 meter klokte de Pilot Saloon op gps aan de wind 8,5 knopen af. Aan ruime koers liet hij 11,5 knopen noteren.

Labels

Auteur

  • WaterTrends

Comments