Oostende voor Anker: niet te missen momenten

Donderdag 22 mei start de negende editie van Oostende voor Anker.
Het festival van de authentieke scheepvaart en de Noordzee dat tot en met zondag 25 mei loopt, belicht het speciale thema ‘de Belgen en de Zuidpool’. Het evenement is gratis toegankelijk.

Enkele spitsmomenten

Woensdag 21 mei
Aankomst van de A en B klasse schepen
Zenobe Gramme (tweemast kits Belgische marine) ETA: 13 uur
Earl of Pembroke (Engelse driemastbark) ETA: 14 uur
Kaskelot (Engelse driemastbark) ETA: 14 uur
Sedov (Russisch viermast volschip) ETA: 15 uur (onder voorbehoud)
Eendracht (Nederlandse driemast schoener) ETA: 16 uur

Driekwart van de 150 Oostende voor Anker deelnemers (schepen) arriveren in de loop van de dag in Oostende. Inclusief een vloot van 10 Zalmschouwen uit Noord Nederland, die komen over de weg.

Officiële opening "De Belgen en de Zuidpool"
Diezelfde woensdagavond is er ook om 19 uur de officiële vooropening van de tentoonstelling ‘Belgen en de Zuidpool’ met achteraf ontvangst aan boord van de Mercedes tweemaster.
De tentoonstelling belicht de Belgische verhoudingen met Antarctica vanaf de overwintering van de Belgica en Adrien de Gerlache honderd en tien jaar geleden, de expedities in de jaren vijftig en zestig en de Koning Boudewijnbasis, tot de recente initiatieven van Dixie Dansercoer (in the wake of the Belgica) en Alain Hubert (Prinses Elisabethbasis).
De tentoonstelling brengt voor het eerst unieke collectiestukken bij elkaar, die een uniek en algemeen overzicht geven van onze 110 jaar lopende relatie met de Zuidpool.

Zaterdag 24 mei
17 uur: aankomst van de Euronav / Belgica, het jacht waarmee Dixie Dansercoer en zijn team in het kielzog van de authentieke Belgica de kusten van Antarctica verkend hebben.
Een hele vloot Oostende voor Anker schepen varen de Euronav met Dansercoer aan boord tegemoet.

Zondag 25 mei
15 uur: aankomst van de Askoy II. Het jacht waarmee Jacques Brel naar de Markiezeneilanden voer is na meer dan dertig jaar terug in België. Het werd –na lange tijd op een strand in Nieuw zeeland door de elementen te zijn afgetakeld– door een team vrijwilligers gered en met steun van scheepvaartbedrijven teruggebracht. De Askoy II zal bij de Maritieme Site Oostende gerestaureerd worden.
De Askoy II komt aan op een ponton dat door URS vanuit Antwerpen over de Schelde en de Noordzee naar Oostende wordt gesleept.

Auteur

  • WaterTrends

Comments