Stijgend aantal acties KNRM met multidisciplinair karakter

In 2008 zijn de duizend professionele vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in totaal 1922 keer uitgevaren en werden 3259 mensen geholpen. Steeds vaker worden reddingen en hulpverleningen van de KNRM uitgevoerd in multidisciplinaire samenwerking met andere hulpdiensten.

De samenwerking met de verschillende hulpdiensten zoals brandweer, GHOR, en politie wordt regelmatig geoefend zodat de land- en waterpartijen die niet dagelijks samenwerken elkaar weten te vinden in tijden van alarm. De KNRM maakt zich sterk voor deze samenwerking door samen met de Kustwacht convenanten te sluiten met de 16 veiligheidsregio’s waarin KNRM en Kustwacht actief zijn. Zo wordt de aansluiting op land- en waterhulpverlening geoptimaliseerd.

Uitgebreide EHBOUitgebreide EHBOBij een groot aantal medische evacuaties (medevacs), maar ook patiëntenvervoer vanaf de waddeneilanden, gaat er personeel van de GHOR mee aan boord. Naast het verplichte EHBO diploma voor alle KNRM-ers is aan boord van alle schepen en trucks er een uitgebreide EHBO koffer, zuurstof een (opvouwbare) brancard. Op deze manier zijn de redders in staat om eerste hulp te verlenen totdat de taak wordt overgenomen door een hulpdienst aan de wal.

Uit het rapport van schipper Jaap Pronk, Scheveningen: “De man had gebroken ribben, hoofdwond en pijn aan de heup. Hij was vier meter naar beneden gevallen. Nekkraag aangelegd, overgenomen in onze brancard en via de vierlijnen deze aan boord overgenomen. De Kustwacht alarmeerde een ambulance in de haven. Deze heeft de man op onze brancard meegenomen naar het ziekenhuis”. Ook samenwerking met andere hulpdiensten als brandweer en politie komt vaker voor. In februari voeren de reddingboten van reddingstation Urk met de brandweer naar een brand aan boord van een binnenvaarttanker die door de goede samenwerking snel werd geblust. Begin december zochten de reddingboten van verschillende KNRM stations naar een overboord gevallen matroos op het Volkerak, samen met schepen van onder andere de politie.

De vrijwilligers van de KNRM varen niet alleen voor medische evacuaties maar rijden ook met zogenaamde kusthulpverleningsvoertuigen die assistentie kunnen verlenen bij calamiteiten op het strand. Van de 82 medevacs betroffen het 12 incidenten op het strand waarbij een truck werd ingezet. Van een neergestorte paraglider tot een verstuikte enkel en van een gebroken arm tot een hartaanval. Voor medisch advies aan boord kan de beroepsvaart contact zoeken met de Radio Medische Dienst, onderdeel van de KNRM. Artsen van de RMD adviseren zeelieden over de gehele wereld in geval van ziekte of een ongeval. Soms resulteert dat in zogenaamde medevacs door reddingboten van de KNRM. Maar ook tijdens reddingsacties kan de reddingbootbemanning contact opnemen met RMD voor medisch advies bij gewondenvervoer.

Info en foto’s: www.knrm.nl

Labels

Auteur

  • WaterTrends

Comments