Contest Yachts: 50 jaar passie voor jachtbouw

Contest 25Contest Yachts bestaat 50 jaar. Drie generaties Conijn stonden de afgelopen vijf decennia met veel passie aan het roer van het familiebedrijf. Daarmee is de werf uit Medemblik één van de weinige jachtbouwers van luxe zeiljachten in Nederland die deze mijlpaal heeft weten te bereiken. Het jubileum gaat feestelijk gevierd worden, onder andere tijdens de Sevenstar Contest Cup die van 5 tot en met 7 juni 2009 op gepland staat.

Sevenstar Contest Cup

De jaarlijks gehouden Contest Cup bestaat uit een regatta of toertocht en een omlijstend programma, dat dit jaar mogelijk gemaakt wordt door Sevenstar Yacht Transport en Kuiper Verzekeringen. Dit jaar krijgt het evenement een extra dimensie, want het 50-jarig jubileum zal Contest Yachts samen met Contest-zeilers van toen en nu, feestelijk gaan vieren tijdens de Sevenstar Contest Cup. “Wij hopen tijdens dit weekend de ontwikkeling die Contest Yachts de afgelopen decennia heeft doorgemaakt, op het water terug te laten komen. Wij proberen zoveel mogelijk Contest-jachten die door de jaren heen gebouwd zijn bij de Sevenstar Contest Cup te betrekken”, aldus Arjen Conijn die als derde generatie alweer enkele jaren aan het roer staat van Contest Yachts.

De oprichting

In 1959 vermoedt Ed Conijn, de grootvader van huidig directeur Arjen Conijn, goede mogelijkheden voor de toepassing van polyester materialen voor de botenbouw. Als fervent zeiler weet hij ook goed in te schatten waar de markt op dat moment behoefte aan heeft en de open tweemans zwaardboot Flying Dutchman is het resultaat daarvan. De boot blijkt meteen een doorslaand succes en de basis voor de populaire wedstrijdklasse is gelegd. De belangstelling voor het sportieve ontwerp is zelfs zo groot dat er in totaal ruim 600 van gebouwd worden. Dit is het begin van Contest Yachts, dat de eerste decennia van haar bestaan als Conyplex door het leven gaat.

Internationaal

Na de vliegende start van de Flying Dutchman signaleert Ed Conijn dat er steeds meer behoefte bij collega-zeilers ontstaat aan een snel kajuitzeilbootje. Hij speelt hier meteen op in en gaat met ontwerper Luiten om de tafel. Niet veel later is de eerste Contest 25 een feit. De boot heeft duidelijk veel potentie en luidt dan ook het tijdperk van de eerste seriebouw in Nederland in. Deze periode vormt ook de basis voor de huisstijl die Contest Yachts nog altijd voert: met in het achterhoofd de export naar Amerika wordt de tulp gekozen als symbool voor de Nederlandse werf. Bovendien is op iedere boot het aanrecht voorzien van een Makkumer tegeltje. Slimme details die potentiële klanten in het buitenland de Contest-jachten niet snel doen vergeten.

Jaren 60 en 70

In de jaren 60 en 70 werkt de werf gestaag verder aan nieuwe ontwerpen en hier komen de Contest 27, 29 en 31 HT uit voort. Inmiddels staat Contest Yachts te boek als ware pionier in de jachtbouwindustrie die innovatie hoog in het vaandel heeft staan. Zo introduceerde het bedrijf als eerste het grote stuurwiel ter vervanging van de helmstok en bedacht het de comfortabele oplossing van buiskappen. Ook durfden de ontwerpers, wars van wat op dat moment de boventoon voerde bij zeiljachten, de kuip helemaal naar achteren te verplaatsen.

Doorbraak

De echte doorbraak in de jaren 70 wordt vervolgens bereikt met de Contest 33, die eigenlijk de tweede generatie Contest-jachten inluidt. De destijds bekende en vooruitstrevende ontwerper Robbert Das koppelde esthetiek en comfort aan een ontwerp zonder deckhouse. Het zeilschip mocht zich verheugen in een ongekende populariteit. Ook de daaropvolgende Contest 36 wist de aandacht van de internationale pers weer op zich te vestigen, want het was het eerste ontwerp waarbij je onderdeks naar de achterkajuit kon lopen.

Innovatie

Contest 60 CSContest 60 CSProductontwikkeling blijft ook in de jaren 80 een belangrijk speerpunt. De revolutionaire vleugelkiel, zoals tijdens de America’s Cup van 1983 door de Australiërs toegepast, heeft meteen de aandacht van Contest Yachts. Ook de samenwerking met TNO ter verbetering van productietechnieken en de continue aandacht voor goed opgeleid personeel kenmerken de Nederlandse werf in de jaren dat Fritz Conijn het roer van zijn vader overneemt. Het zijn allemaal aspecten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de continuïteit van de werf.

Passie

Het millennium 2000 betekent ook voor Contest Yachts een nieuw tijdperk met een volgende generatie aan het roer. Het ontwerp van de vorig jaar met groot succes op de markt gebrachte Contest 60CS toont aan hoe de werf met de tijd en de klanten mee heeft weten te bewegen, zonder afbreuk te doen aan het imago van kwaliteit en vakmanschap waar Contest Yachts wereldwijd beroemd om is geworden. Directeur Arjen Conijn: “Onze huidige bedrijfsfilosofie is gebaseerd op de kernwaarden Life.Style.Sailing. Dat maakt duidelijk dat performance en design belangrijke aandachtspunten geworden zijn. Het verder uitbouwen van merken is iets van deze tijd. Dat geldt ook voor Contest Yachts. Natuurlijk blijft de kwaliteit van je product onomstotelijk voorop staan, maar de beleving rondom het merk gaat steeds belangrijker worden voor klanten en daar spelen ook wij op in. Mooie voorbeelden daarvan zijn de Contest Cup en de Mediterranean Contest Meeting, evenementen die we ieder jaar voor Contest-zeilers in Nederland en in het Middellandse zeegebied organiseren.”

Meer informatie

Meer informatie over Contest Yachts, de historie, de jachten en de Sevenstar Contest Cup 2009 is te vinden op de nieuwe website www.contestyachts.com.

Labels

Auteur

  • WaterTrends

Comments