Jachthaven VVW Nieuwpoort hijst voor het achtste jaar op rij de Blauwe Vlag

Blauwe vlagDe Blauwe Vlag is een kwaliteitskeurmerk voor jachthavens, stranden en zwemplassen die voldoen aan strikte criteria voor milieu-educatie en -informatie, milieubeheer en veiligheid en waterkwaliteit. Sinds 2002 slaagt VVW Nieuwpoort er jaar na jaar in om het prestigieuze internationale label in de wacht te slepen.

VVW Nieuwpoort is de grootste jachthaven van Noord-Europa met een duizendtal ligplaatsen. Het is vlak bij het natuurreservaat de IJzermonding gelegen, een enorme troef voor Blauwe-Vlagjachthavens die natuur- en milieu-educatie een steun in de rug willen geven. VVW Nieuwpoort heeft een uitgebreide herstelplaats voor boten, met afvalpark waarin alle afvalstromen apart ingezameld worden. Ze nemen ook maatregelen tegen overlast van meeuwen, waarbij ze verschillende elektronische meeuwenverschriksystemen uittesten.

Voor het seizoen 2009 wordt de Blauwe Vlag uitgereikt aan de jachthavens Heerenlaak (Maaseik), De Spaanjerd (Ophoven), Willemdok (Antwerpen), Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort (Nieuwpoort), VVW Blankenberge (Blankenberge), VVW Nieuwpoort (Nieuwpoort), VVW HYAC (Hasselt) en Portus Dixmuda (Diksmuide). Ook de zwemvijvers De Lilse Bergen (Lille), Kampeerverblijfpark Diepvennen (Londerzeel), Recreatiecentrum De Mosten (Hoogstraten) en Nuclea vzw (Mol) kunnen dit jaar de Blauwe Vlag hijsen.

www.vvwnieuwpoort.be website van de jachthaven VVW Nieuwpoort.

www.blauwevlag.be voor informatie over de Blauwe Vlag in Vlaanderen.

www.blueflag.org voor informatie over de Blauwe Vlag wereldwijd.

Kwaliteitslabel Blauwe Vlag
De Blauwe Vlag staat garant voor duurzaam watertoerisme. Met dit kwaliteitslabel kunnen jachthavens en stranden, kust en binnenwateren, zich onderscheiden op het vlak van waterkwaliteit, interne milieuzorg en veiligheid. Beter voor het milieu en de recreant, maar ook voor de private of publieke uitbater. Kiezen voor een Blauwe Vlag vraagt een blijvende inspanning van de uitbaters. Het kwaliteitsmerk is één jaar geldig.

Wat moet je doen om een Blauwe Vlag te krijgen?
De jachthavens moeten informatie over natuur en milieu verstrekken, een beleid voor milieumanagement uitwerken, de veiligheid van de jachthaven verzekeren en zorgen voor proper oppervlaktewater om de Blauwe Vlag te mogen hijsen. Er zijn twee types van criteria: verplichte en aanbevolen criteria. Zo is het verplicht om milieu-informatie te geven over nabijgelegen kwetsbare land- en waternatuurgebieden maar is het stimuleren van het gebruik van duurzaam transport optioneel.

De Blauwe Vlag internationaal:
De Blauwe Vlag is een initiatief van de Foundation for Environmental Education (FEE). Meer dan 3300 stranden en jachthavens uit 37 landen over heel Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Tunesië, Nieuw-Zeeland, Canada en de Caraïben worden jaarlijks gelauwerd met de Blauwe Vlag. Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen verzorgt het Vlaamse luik van deze internationale campagne. Inter-Environnement Wallonie, de Franstalige tegenhanger van BBL, reikt dit jaar voor het eerst een Blauwe Vlag uit aan ‘Les Lacs de l’Eau d’Heure’ in de Waalse gemeente Boussu-Lez-Walcourt.

Labels

Auteur

  • admin

Comments