Proefvaren op de Belgishe Tall Ships tijdens Oostende voor Anker

Proefvaren op de Belgishe Tall Ships tijdens Oostende voor AnkerDit weekend is het de tiende editie van Oostende voor Anker. De Sail Training Association Belgium presenteert de Belgische vloot voor de komende Tall Ship Races. Een aantal schepen neemt deel aan het populaire maritieme festival in Oostende en houdt ‘open ship’. Welkom aan boord.

Iedereen kan komen kennis maken met het sail training programma en er is mogelijkheid om mee te varen.

Echte zeezeilervaring is niet vereist, op ieder schip zijn voldoende vaste bemanningsleden die de jongens en meisjes initiëren in zeilen zetten, navigeren, maar vooral samenwerken en doorbijten.

Een ‘trainee’ houdt van de zee en van samenwerken, hij of zij heeft voldoende verantwoordelijkheidzin om er mee voor te zorgen dat de tocht veilig verloopt. Dat het schip haar betere prestaties neerzet is de bonus voor de hele bemanning. Voor enkelen is dit de stap naar een professionele carrière als zeeman. Voor de meesten is dit een onvergelijkbaar avontuur waarbij het zichzelf tegenkomen in extreme omstandigheden een extra drijfveer is.

Dit jaar ligt het parcours van de Tall Ships race in de Baltische zee. Die start begin juli in Gdynia, Polen, en gaat via Sint Persburg, Rusland, naar Turku, Finland om in het Litouwse Klaipeda te finishen.

De Sail Training Association Belgium (STAB) en de schippers van de deelnemende schepen organiseren transfers van en naar de havens, want een groot aantal ‘trainees’ vaart maar één of twee van de trajecten mee.

Zeker drie schepen zullen de start nemen in Gdynia: de Rupel (tweemastschoener van 22,5 meter), de Antwerp Flyer (een aluminum eenmaster van 27,45 meter), de Ebb Tide (een tweemaster van 22 meter) en de Steppe (een luxejacht van 15,75 m). Op sommige schepen is nog plaats voor de volgende Tall Ships Race.

De historische Williwaw en de ex-Whitbread Round the World racer Tomidi zijn stand by om jongeren deze zomer onvergetelijke dagen te bezorgen op de Noordzee. Zij gaan niet naar de Baltische Zee.
De Sail training Association Belgium helpt ook jongeren aan plaatsen aan boord van echte driemasters: de zogenaamd vierkant getuigde schoolschepen die ook aan de race deelnemen.
In Oostende kan men kennis maken met de andere trainees, het schip bezoeken of meevaren tegen een kleine vergoeding.

Oostende voor Anker gaat van 29 mei tot en met 1 juni 2009. De ligplaats van de STAB schepen is het Montgomerydok. Er is ook een STAB infostand op het Stationsplein.

Meer: www.sailtraining.be
Over Oostende voor Anker: www.oostendevooranker.be

Auteur

  • admin

Comments