Vloot van 200 klassieke schepen zet koers naar Oostende

Affiche Oostende voor AnkerDe oude haven van Oostende verwacht dit Pinksterweekend meer dan 200 historische schepen. Die omvat houten jollen en zalmschouwen, stoomschepen tot de fraaiste driemasters.
Deze namiddag worden zowel uit zee als uit het binnenland belangrijke gasten verwacht. Langs de zoute kant komt de Hydrograaf. Dit meetschip van de Nederlandse Marine uit het interbellum heeft nog dienst gedaan als jacht voor de Nederlandse Koninklijke familie. Langs de zoetwaterkant wordt de Stroppentocht verwacht. Een vloot van zestig ronde- en platbodems die vanuit Brugge via de Demeysluis naar het Mercatordok doorvaren.

Het thema “10 jaar Oostende voor Anker”, wordt belicht in een ‘black box’ tentoonstelling op het Stationsplein. Diverse stukken uit de voorgaande edities plus een omvangrijke fototentoonstelling illustreren de hoogtepunten van de voorgaande thema’s: zoals de Vikingen, Het beleg van Oostende, Kuifje en de Zee enz.

Nog enkele redenen om in dit lange weekend Oostende aan te lopen:

  • De mogelijkheid om mee te varen aan boord van de fraaiste zeilende passagiersschepen van de Noordzee, waaronder de Jantje, de Astrid enz. Maar ook aan boord van de schepen die binnenkort de Tall Ships race gaan varen. (Antwerp Flyer, Rupel, Polarrev.)
  • Binnenkijken bij de vloot zalmschouwen die tot begin van de 20ste eeuw in de verre uithoeken van de Nederlandse rivieren van Brabant en Zeeland gingen vissen.
  • De nautische markt op het St-Petrus en Paulusplein, met heel veel snuisterijen voor de werkelijke shipslover.
  • De levendige voorstelling ‘De Vliegende Hollander’ in de theatertent aan de Mercatorsluis.
  • Bezoek de schepen: open ship is goed aangegeven bij de grote die aangemeerd liggen in het Montgomerydok. Maar vraag toelating aan de schippers van de vele typische boten en jachten in het Mercatordok.
  • Ieder uur zijn er gratis optredens op de podia van the Stationsplein en het St- Peterus en Paulusplein. Met muziek van de zee en liedjes uit de glorietijd van de zeilvaart.
  • Ontdek alle schatten van het watererfgoed van de Noordzee en de binnenwateren in de tenten op het Stationsplein.

(veel) Meer op www.oostendevooranker.be

Oostende voor Anker: van 20 mei tot 1 juni in centrum Oostende, dagelijks van 10 tot 18 uur. Bezoek is gratis.

Advies om vooral van het openbaar vervoer gebruik te maken: het Station is het centrum van de site en de haltes van De Lijn liggen amper 20 meter verderop.

Auteur

  • admin

Comments