Zachte Kracht koopt 2 nieuwe First Class 7.5 zeilbootjes

First Class 7.5VZW Zachte kracht heeft twee nieuwe zeilbootjes gekocht die op 13 juni officieel in gebruik worden genomen. Het gaat om Tom en Jerry, twee bootjes van het merk Beneteau, type First Class 7.5. Eén bootje, Tom, werd volledig gefinancierd door Rotary Deinze. Zonder de steun van Rotary zou deze deal voor Zachte Kracht niet mogelijk zijn geweest.

Daarmee zet Zachte Kracht een belangrijke stap vooruit en is de toekomst verzekerd. De komende jaren kan Zachte Kracht zich volop focussen op de kwaliteit van haar oorspronkelijke doelstelling: Zeiltochten maken met jongeren die het moeilijk hebben in deze samenleving.

Tot voor kort had Zachte Kracht twee bootjes: Tex en Mex. Allebei van het type Beneteau First Class 8. Een ontwerp uit het begin van de jaren ’80. Tex en Mex hebben bij Zachte Kracht een stevige staat van dienst. Het zijn twee trouwe werkpaardjes, die de voorbije jaren honderden jongeren meenamen op het water. Toch waren ze allebei stilaan aan vervanging toe.

Van First Class 8 naar First Class 7,5

Vandaar dus de overstap naar First Class 7,5. Een logische stap, want de Class 7,5 is de opvolger van de Class 8. Tom en Jerry zijn gebouwd in 2006 en 2007 en ogen dan ook een pak moderner. Het zijn high-performance sportkieljachten, die garant staan voor sensatie en spektakel. Ze zijn licht, erg wendbaar en bijzonder snel.

Technische fiche First Class 7,5

Design: Groupe Finot (FR)
Lengte over alles: 7,9m
Lengte romp: 7,49m
Boegspriet: 2,54m
Waterverplaatsing: 1170 kg
Grootzeil: 21,3m²
Genua: 15,3m²
Assymm spi: 62m²
Symm spi: 51m²

Wat doet Zachet Kracht?

Zachte Kracht is een VZW die is opgericht in 2001. De bezielers van Zachte Kracht bundelen hun passie voor het zeilen met een sociale missie. Jongeren tussen 12 en 21 nieuwe perspectieven en ervaringen aanreiken. Meer bepaald spreekt men binnen Zachte Kracht over “bijzondere jongeren”: Jongeren die het slachtoffer zijn geworden van een problematische opvoedingssituatie. Vaak verblijven ze in een voorziening of zitten ze in de hulpverlening.

Zachte Kracht biedt eendaagse- of meerdaagse zeiltochten aan. Traditioneel is er ook telkens de deelname met jongeren aan de bekende Antwerp Race. In de zomermaanden organiseert Zachte Kracht ook een vijfdaagse zeilstage op Caravelle (een kleinere open boot) en levert het een brevet af dat erkend is door de Vlaamse Yachting Federatie (VYF) aan jongeren die de stage met succes hebben volbracht.

De voorbije jaren gingen telkens meer dan 270 jongeren uit diverse instellingen mee met Zachte Kracht. In 2008 werd de kaap van de 300 jongeren overschreden.

Hoewel velen binnen Zachte Kracht gepassioneerd zijn door de wind en het water is zeilen geen doel op zich. Het is een middel. Het zeilen is voor Zachte Kracht de katalysator om de zin voor samenwerking, het solidariteitsgevoel, zin voor verantwoordelijkheid en zelfontplooiing bij de jongeren te stimuleren.

Op het water leren jongeren zichzelf op een andere manier ontdekken. Ze moeten onderling ook samenwerken en communiceren. Ze krijgen ook de kans om op korte tijd iets op te steken, wat het gevoel van eigenwaarde stimuleert.

Zachte Kracht krijgt de steun van niemand minder dan Sebbe Godefroid, hij is peter van onze organisatie.

Zachte Kracht krijgt geen overheidssubsidies. De vereniging wordt draaiende gehouden door giften, en sponsors. Zachte Kracht is bijzonder blij over de samenwerking met Rotary Deinze, dat mee zijn schouders heeft gezet onder de aankoop van Tom en Jerry. Zonder hun steun bij de aankoop van Tom, was deze grote stap niet mogelijk geweest.

www.zachtekracht.be

Auteur

  • admin

Comments