The Tall Ships Races weer in Antwerpen in 2010

The Tall Ships Races weer in Antwerpen in 2010De jaarlijkse Tall Ships Races zijn volgend jaar van zaterdag 10 tot dinsdag 13 juli opnieuw op bezoek in Antwerpen. Het belangrijkste evenement op de maritieme kalender zal massa’s toeschouwers trekken. Het belooft ook een topmoment te worden voor duizenden jongeren die een avontuurlijke en spannende tocht gaan maken over zee. Het wordt bovendien dé place to be voor alle liefhebbers van authentieke zeilschepen die uit alle windrichtingen zullen toestromen.

Antwerpen is in 2010 de starthaven van de jaarlijkse Tall Ships Races. Dit betekent dat zowel de Scheldekaaien als de dokken van Het Eilandje de verzamelplaats worden van de A, B en C klasse zeilschepen. De A klasse bevat vierkant getuigde schepen (met ra’s); de B klasse bevat klassiek langsscheeps getuigde schepen (met gaffelzeilen) en de C klasse bevat modern getuigde schepen (met torentuig). Een armada van de grootste vier- en driemasters, tot de moderne scherpe jachten waarmee jongeren tussen 15 en 28 jaar de zee gaan trotseren. Ongeacht hun zeezeilervaring, hun afkomst, hun religie of cultuur maken ze in een korte maar intense periode kennis met het fascinerende leven aan boord. Ieder jaar worden vier havens aangelopen, een van de drie trajecten is een cruise in company waarbij de helft van de trainees van schip wisselen.
Deze onvergetelijke ervaring draagt bij tot hun persoonlijke ontwikkeling. De koepelorganisatie van deze races, de Sail Training International, realiseert deze stimulans voor de internationale vriendschap al van in 1956.

Antwerpen liet zich in de voorgaande gastedities opmerken door haar uitgesproken gastvrijheid voor de trainees. De organisatie zet alles in het werk om dat in 2010 nog te verbeteren. Zo loopt er een traject rond het peterschap van de Belgische trainees. Er komt ook een gevuld programma met sport, cultuur en feesten voor alle trainees. Het hoogtepunt wordt ongetwijfeld de grote bemanningsparade waaraan iedereen deelneemt.

Ook voor de liefhebbers van authentieke schoolschepen uit de hele wereld zijn de The Tall Ships Races Antwerpen 2010 een aantrekkingspool. De unieke sfeer en de dynamiek van de bemanningen zijn een bonus voor het decor van de historische stadskern van Antwerpen en de oudste dokken van de haven aan Het Eilandje.
De meeste schepen zullen toegankelijk zijn voor het grote publiek. Iedereen kan de trainees ontmoeten die gretig over hun avonturen zullen vertellen.
Het hoogtepunt voor iedere shipslover is de grote Sail Out Parade van alle deelnemende schepen op 13 juli. De volgende stops zijn Aalborg in Denemarken, Kristiansand in Noorwegen en Hartlepool in Engeland.

Eigenaren van jachten die op bezoek willen komen zijn zeker welkom in de twee jachthavens van Antwerpen. De ene aan Linkeroever, de andere in het Willemdok aan rechteroever. Deze ligt midden in het Tall Ships Races gebeuren. De kans bestaat dat in ditzelfde dok de B- en C- klasse schepen zullen aangemeerd worden.
Verdere details hieromtrent volgen later.

www.tallshipsrace2010.be

Auteur

  • admin

Comments