WaterkAnt – de vitaliteit van de haven van toen en nu

WaterkAnt – de vitaliteit van de haven van toen en nuIn het weekend van 25, 26 en 27 september heeft voor de zesde keer WaterkAnt plaats. Dit festival belicht de dynamiek van de haven van Antwerpen en haar verleden. Er komen historische schepen op bezoek, maar er liggen ook moderne dienstschepen van de haven te pronken. ‘De haven in bedrijf! is een belevenissenparcours waarlangs je diverse jobs in de haven kan ontdekken.

En er zijn tientallen bakenpunten die belangrijke nautische aspecten van de Schelde en de haven van Antwerpen markeren.

Het publiek kan meevaren op echte stoomschepen of op virtuele vrachtschepen, schepen bezoeken en een dag lang de haven beleven.

WaterkAnt heeft plaats op Het Eilandje in het Willem-, Verbindings- en Bonapartedok, op de Rijnkaai en in en om de Waagnatie.

De haven van de 21ste eeuw

Op de Rijnkaai komt een introductie en belevenissenparcours De haven in Bedrijf! waarbij het publiek oog in oog komt te staan met de werking van de hedendaagse haven en de verschillende soorten jobs in die haven. Voel welke stoffen er via de haven komen en loop mee met drugshonden van de douane. Volg de capriolen die ervaren chauffeurs uithalen met diverse vorkheftrucks. Of laat zelf je vakkennis zien in de laspost. Er zijn simulatoren die je laten ervaren hoe het is om met een zware vrachtwagen te rijden of een vrachtschip te besturen. En omdat er toekomst zit in havenberoepen en in de scheepvaart kan je kennis maken met diverse vormen van opleiding.

Dienstschepen van de haven

De Sinjoor 1 is een speciale baggerboot die het slib opzuigt. De boot splijt in twee om haar vracht te lossen.

De Peilboot 1 meet de diepte in alle dokken en duidt aan waar er moet gebaggerd worden. Kom aan boord kijken hoe de gegevens worden verzameld en verwerkt in gedetailleerde kaarten.

De Condor ruimt alle drijvende rommel op.

De sleepboot 80 is een middenmoter die navenante zeeschepen van en op hun plaats aan de kaaien trekt of duwt. Het schip kan ook een echt waterfontein maken als blusboot. Ook dit schip is open voor bezoek.

Omkijken en waarderen

De Kogge uit het Nederlandse Kampen is een kopie van een vijftiende eeuwse origineel dat in Nederland is opgegraven. Het schip is gratis open voor publiek, de bemanning legt uit hoe er in die tijd aan boord geleefd werd. Aan wal bootste een groep een middeleeuws kampement uit de tijd van de Hanze, een oude internationale handelsorganisatie die in Antwerpen ook een kantoor had, net op de plek waar de Kogge is aangemeerd.

Aan wal is er ook een mini tentoonstelling over de Hanze achtergronden en hun voorkeurschepen: de kogges.

Er zijn drie authentieke stoomsleepboten waarmee het publiek rondvaarten kan maken. En aan de oostkant van het Willemdok ligt een vloot van vijftig ronde en platbodems aangemeerd, enkele kopies van authentieke zeilende vissersschepen van de Noordzeekust en klassieke scherpe jachten.

Enkele schepen maken alvast promotie voor de Tall Ships Race die in 2010 in Antwerpen vertrekt.

In het Willemdok heeft dat weekend ook de Konincklijke Roeiregatta plaats. Ploegen van zes kunnen deelnemen aan boord van oude opleidingssloepen van de Marine. De kortst gevaren tijd over twee rondes bepaalt het eindklassement, hoewel er ook prijzen zijn voor ambiancebouwers.

www.waterkantwerpen.be

Auteur

  • admin

Comments