75ste Verjaardag van de Koninklijke Liberty Yacht Club (KLYC)

75ste Verjaardag van de Koninklijke Liberty Yacht Club (KLYC)Met de viering van 75 jaar Koninklijke Liberty Yacht Club (KLYC) zet een van de grootste Belgische watersportverenigingen haar troeven voor het voetlicht. Een constante ledenwerking zonder kapsones en een actieve jeugdwerking zijn belangrijke stimulansen. De club viert dit jubileum door klassieke jachten droog te laten vallen op St.- Anneke strand en een vlootparade in het weekend van 19 en 20 september e.k..

Op 10 April ’34 ziet de “Arbeiders Vereniging voor Watertoerisme” het licht. Ze is opgericht door kanovaarders die in de bestaande jachtclubs geen plaats vinden. De eerste vestiging aan het Noordkasteel wordt nog voor WOII ingeruild voor een terrein op Linkeroever. De kano’s worden stilaan vervangen door boten die in de schorren van de Schelde wachten op het hoge tijd om te gaan varen. De clubnaam verandert na WOII in Liberty Yacht Club, geïnspireerd door de bevrijding. In de jaren vijftig graaft de intercommunale IMALSO pal naast het clubterrein de eerste Antwerpse jachthaven. Vanaf 1974 ontpopt de nieuwe LYC afdeling aan het Galgenweel als kweekvijver voor groot zeilerstalent. Hier leert de latere Olympische medaillewinnaar en clublid Sebastien Godefroid zijn eerste zeilkneepjes.

De intussen tot Koninklijke Liberty Yacht Club benoemde watersportvereniging is sindsdien blijven groeien. De pragmatische aanpak en het voorkomen van kapsones zijn de belangrijkste stimulansen. De club telt momenteel 1200 leden en is daardoor een van de drie grootste van België. Ze biedt stalling voor jachten van haar leden op het terrein tussen Schelde en Jachthaven Linkeroever, organiseert vaar- en navigatiecursussen en levert een gesmaakte ledendynamiek zowel voor zeilers als motorbootvaarders.

De afdeling aan het Galgenweel is sterk als zeilschool voor zowel jeugd als volwassenen en het organiseren van wedstrijden. De loods ligt vol met sportboten en bruist in de weekends en de vakantiedagen van de vitale jonge en niet zo jonge zeilers en zeilsters. De KLYC zit dit jaar organisatie van de 22ste Volvo Antwerp Race organisatie (3 oktober).

De KLYC vier haar 75 jarig bestaan met diverse evenementen op zaterdag 19 en zondag 20 september. Zaterdag gaan klassieke rond- en platbodemjachten op St.Anneke strand stranden. Bij eb vallen ze droog zoals toen. Om 16 uur wordt het boek KLYC 75 officieel voorgesteld op het KLYC terrein.

Op zondag is er tussen 16.30 en 18 uur een parade, net voor het KLYC Schelde clubgebouw. Deze parade bestaat uit zowel moderne als klassieke jachten. Deze laatste ronden de manoeuvres af met kunstig admiraalzeilen.

Meer op www.klyc.be

Auteur

  • admin

Comments