Medemblik Yacht Service eerste in Nederland met Kebony hout

Een Kebony dek is niet te onderscheiden van een teakhouten dekMedemblik Yacht Service (MYS) is de eerste in Nederland die binnen de jachtbouw gebruik gaat maken van Kebony hout, een duurzaam alternatief voor teakhout. Kebony hout is afkomstig van loofbossen in West-Europa. Dankzij een innovatieve milieuvriendelijke behandeling is Kebony veel harder dan teakhout. Op het oog is er bovendien geen verschil te zien tussen de twee houtsoorten en daarmee is Kebony de eerste echte duurzame houtvervanger voor teak.

Gepatenteerd

Kebony is een Noors bedrijf dat na jaren van research en experimenteren een milieuvriendelijk modificatie proces ontwikkeld heeft om verschillende houtsoorten duurzamer te maken. Het gebruikte hout is afkomstig van loofbossen in Europa. Voor de jachtbouw wordt met name gebruik gemaakt van esdoornhout. Na de kap wordt onder hoge druk een speciale, gepatenteerde vloeistof in het hout geïmpregneerd die vervolgens uithardt. Deze heeft het biologisch Furfurylalcohol als bestandsdeel, afkomstig van restmaterialen uit de winning van suikerriet en maïs. Als het hout goed gedroogd is, ondergaat het nog een aparte behandeling, waarbij door verwarming de uitharding tot stand komt. Eventuele restvloeistoffen worden weer hergebruikt, zodat het een volledig kringloopproces betreft.

Ethisch verantwoord

Kebony hout is een duurzame en volwaardige vervanger voor teakKebony hout is een duurzame en volwaardige vervanger voor teak“Al langere tijd waren wij op zoek naar alternatieven voor de toepassing van teak,” vertelt bedrijfsleider Henk Drijfhout van MYS. “We slaagden er maar niet in een product te vinden dat qua eigenschappen en qua uitstraling teakhout kon evenaren. Totdat we via houthandel van de stadt in aanraking kwamen met Kebony. Dit bleek echt een duurzame en volwaardige vervanger voor teak te zijn en in de praktijk al uitgebreid getest. Omdat een klant van ons een nieuw dek wilde laten leggen, maar het ethisch onverantwoord vond om met teak te blijven werken, waren wij blij hem op Kebony te kunnen wijzen. Hij was meteen enthousiast en binnenkort gaan wij zijn dek vervangen met deze nieuwe houtsoort. Wij zijn er trots op dat MYS de eerste binnen de Nederlandse jachtbouw is die met Kebony hout gaat werken. Dit is wat ons betreft een belangrijke stap voorwaarts om het gebruik van teak terug te dringen.”

Innovatief

Houthandel van de stadt, importeur van Kebony hout, levert onder andere aan de maritieme industrie. Enno Ploem: “Kebony staat te boek als een bijzonder innovatief bedrijf. Binnen de huizenbouw wordt Kebony hout al lange tijd naar volle tevredenheid van architecten, aannemers en bouwbedrijven toegepast. Toen bleek dat met hun hout ook positieve resultaten binnen de jachtbouw geboekt werden, hebben wij contact gezocht. Er zijn natuurlijk al wel andere duurzame alternatieven op de markt voor teak, maar daarbij blijf je zien dat het geen echt hout is. Dat weerhoudt veel booteigenaren ervan om van teak af te stappen. Een Kebony dek is niet te onderscheiden van een teakhouten dek, terwijl het bovendien nog eens makkelijker in onderhoud is. Wij verwachten dat in de nabije toekomst de toepassing van Kebony een vogelvlucht gaat nemen.”

www.mys.nl

Auteur

  • admin

Comments