
De veertiende internationale Beurs Klassieke Schepen is op 5, 6 en 7 november 2010 in Enkhuizen. Op de Gependam komen, net zoals bij de voorgaande edities, een uiterst gevarieerde verzameling aan exposanten en erfgoedschepen bijeen. Het thema van dit jaar is: Klassieke Schepen gaan langer mee. Het randprogramma omvat lezingen, interviews, films en praktische demonstraties van specialistische werkzaamheden. Kom daarom in het eerste weekend van november naar de gezelligste beurs van Nederland.
Klassieke Schepen gaan langer mee
Dit jaar is het thema van de beurs: “Klassieke Schepen gaan langer mee!”. Het gaat dan niet alleen om het feit dat er in Nederland nog duizenden goed onderhouden erfgoedschepen varen, maar ook om de duurzame en ecologische aspecten van het beheer en behoud van deze oude juweeltjes. Diverse exposanten hebben op het thema ingespeeld. Zo is er veel aandacht voor milieuvriendelijke energievoorziening aan boord. Schepen voorzien van deze technieken liggen in de haven bijeen en zijn te bezichtigen. Deskundigen helpen u de systemen te vergelijken en de eigenaars van de schepen kunnen u vertellen hoe de praktijk bevalt. Het energieschip Berezina toont aan dat duurzame, hernieuwbare energiebronnen een volwaardig alternatief zijn voor fossiele brandstoffen en dat schoon en emissieloos wonen en varen voor iedereen mogelijk is.
Astrid Nijgh
Wie de beurs gaat openen is nog een verrassing, maar zeker is een ode aan het kottertje De Jonge Jacob van Lennaert Nijgh . De Stichting Urker Botter heeft zich ontfermd over dit bijzondere stukje varend erfgoed en zorgt voor een passende restauratie. Een stukje geschiedenis van visserstuig tot flower power tot varend erfgoed. Astrid Nijgh voer vaak op De Jonge Jacob mee en heeft in haar programma Tegen het Lijf een mooie ode gebracht aan het schip en haar veel te jong overleden Lennaert Niigh. Eerder bewees zij op de cd De Razende Bol goed uit de voeten te kunnen met het maritieme lied. Astrid Nijgh zal op vrijdagochtend de beurs zingend mede openen.
Spiegel der Zeilvaart – Klassieke Schepen wisselprijs
Bij de opening wordt deze wisselprijs voor de derde keer uitgereikt aan een scheepsbouwer. Dit keer aan de werf en scheepsbouwer uit Kampen Nico Bakker. Hij is al veertig jaar betrokken bij de werf G.A. Kroes & Zonen Bootbouwers B.V. Deze werf bestaat dit jaar honderd jaar, maar is niet alleen daarom deze prijs waard. Er worden nog steeds prachtige overnaadse jachten gebouwd en vervolgens vertroeteld, zodat ze heel lang mee kunnen gaan.
Maritieme schrijvers
Dat klassieke schepen langer mee gaan bewijst de boeier van het Zuiderzeemuseum Tjet Rixt. Gebouwd in 1843 en nog steeds in de vaart, nu zelfs met moderne elektroaandrijving. Dirk Huizinga schreef een boek over deze oude dame en haar mannen en hij zal er over vertellen op de stand van de Spiegel de Zeilvaart. In de stand van Spiegel zijn overigens dagelijks andere maritieme schrijvers waar u mee kunt praten over hun oeuvre. Kijk voor meer info op www.maritiemeschrijvers.nl en of ga direct naar deze pagina.
Fregat de Sthandart
Een andere bijzonderheid is het fregat de Sthandart. Oorspronkelijk gebouwd in 1703 als standaard oorlogsschip van tsaar Peter de Grote, nadat hij kennis in Holland en Engeland had opgedaan over de scheepbouw ter plaatse. Vladimir Martous heeft in de jaren negentig van de vorige eeuw zijn droom waar gemaakt door dit beroemde schip na te bouwen. Samen met jongeren haalde hij hout uit de Russische bossen en ondanks de strenge winters heeft hij, met de hulp van hen, dit imposante schip gebouwd. Na ruim tien jaar komt hij speciaal naar de beurs in Enkhuizen. Een kans om dit schip eens van dichtbij te bekijken.
Symposium
Erfgoed havens staan op vrijdag centraal aan boord van de veerboot Friesland. Een symposium is gepland voor lokale en provinciale overheden in samenwerking met de FONV. Op zaterdag zijn er natuurlijk weer diverse bijeenkomsten van verenigingen maar ook zal er in de middag een ontmoeting zijn tussen Watererfgoed Vlaanderen en Watererfgoed Nederland. Een speciale bus wordt ingezet om onze Vlaamse medeschippers de kans te geven deze beurs te bezoeken. Kijk voor meer informatie over de busreis.
Semaine du Golfe
De organisatie van het tweejaarlijkse zeilevenement in de Bretonse Golfe du Morbihan behoort tot de vaste exposanten op de beurs. Rond Hemelvaartsdag komen uit alle windstreken scheepsliefhebbers naar het zeilfeest Semaine du Golfe, om in de prachtige baai van haven naar haven te varen. De Semaine du Golfe is uitgegroeid tot een groots festijn. In navolging van Brest en New York wordt geprobeerd om een zeeschip met Hollandse schepen naar Bretagne te krijgen. U kunt hieraan meedoen met uw schip. Er zijn al diverse liefhebbers die hun voorjaarsvakantie daar willen vieren. Ook denken enkelen zo in Zuid-Bretagne afgezet te kunnen worden om vervolgens op eigen kiel terug te varen. Allen die mee willen zijn welkom op de beurs. De mogelijkheden voor deze prachtige reis wordt besproken op een speciale bijeenkomst. Nadere locatie wordt bekend gemaakt via de website www.klassieke-schepen.nl. De middag eindigt met een vriendschappelijke borrel in de Franse hoek georganiseerd door Semaine du Golfe samen met drie scheepsmakelaars Boten en Meer, Scheepszaken en Goliath. Hier wordt de prijs, een weekend in een hotel nabij de Golfe du Morbihan, bekend gemaakt. Let op de flyers die daarvoor worden verspreid.
Meevaren
Ook dit jaar weer veel mogelijkheden om op het water te zijn tijdens de beurs. Ondanks de niet te voorspellen herfstige omstandigheden zal er worden gezeild, geroeid of elektrisch worden gevaren. Zie in de schepenlijst en op de site met welke schepen u kunt meevaren.
Beursinterviews
Alle dagen zijn er interviews over onderwerpen die bij deze unieke beurs thuis horen, over het thema of met exposanten van deze beurs. De interviews zijn op het podium de Leugenbank, centraal in de beurshal. U kunt het allemaal beluisteren terwijl u even uitrust of iets te drinken haalt bij het naastgelegen beurscafé.
Filmschuit
Zoals ieder jaar presenteert de beurs een doorlopend programma van Nederlandse en buitenlandse films. Speciaal aandacht is er voor de film de Verstekeling, deze is uitgebracht naar aanleiding van de wereldomzeiling van de clipper Stad Amsterdam in het kielzog van de Beagle. De films zijn te zien aan boord van de Filmschuit.
Kijk op de website www.klassieke-schepen.nl voor het totale programma en oriënteert u zich over alle exposanten en schepen die tijdens deze veertiende editie aanwezig zijn, zodat u het beste een keus kunt maken op welke dag(en) u naar Enkhuizen komt.
Uitstekende Bereikbaarheid
De Beurs Klassieke Schepen is op de Gependam naast het NS-station Enkhuizen. Er is ieder half uur een directe treinverbinding tussen Amsterdam en Enkhuizen. De beurs is daarom uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer. Voor wie toch met de auto komt, is de parkeerplaats van het Zuiderzeemuseum beschikbaar. Op de toegangswegen naar Enkhuizen staan borden met ‘Zuiderzeemuseum’ en de ‘Beurs Klassieke Schepen’. Zij leiden naar het parkeerterrein. Bij het grote parkeerterrein vaart de veerboot elke 20 minuten gratis van en naar de Beurs. De afvaarten zijn van 9.30 uur tot 18.30 uur. Als u een navigatiesysteem in uw auto heeft, dan kunt u als adres Zijlweg of postcode 1601 MB invoeren.
Comments