Zaandamse werf gaat beroemde J-Klasse jacht bouwen

YankeeNa het leveren van ‘s werelds grootste tweemasterschoener Athos begin oktober, komt de Holland Jachtbouw jachtwerf in Zaandam met meer goed nieuws. Tijdens de Monaco Boat Show 2010 tekende de werf het contract om de replica te bouwen van de 39,5-m Yankee uit 1930.

Met de bouw van nog een J-Klasse jacht naast de 40-m Rainbow die momenteel gebouwd wordt, handhaaft Holland Jachtbouw haar uitstekende reputatie op het gebied van klassieke jachten.

Commercieel directeur Tako van Ineveld is zeer positief: “Het feit dat we nu niet één, maar twee van de beroemdste zeiljachten aller tijden mogen bouwen, is te danken aan de deskundigheid van ons personeel en de kwaliteit van de jachten die wij de laatste twee decennia hebben afgeleverd. Wij blijven zo – letterlijk – nog vele jaren geschiedenis schrijven.”

De oorspronkelijke Yankee werd in 1930 in de Verenigde Staten te water gelaten om de America’s Cup te verdedigen tegen de Engelsen. Het jacht, ontworpen door de legendarische Frank C. Paine, stond bekend om haar snelheid en het feit dat zij het breedst was van alle J-Klasse jachten uit haar tijd. Ondanks haar enorme historische relevantie deelde Yankee het lot van veel andere prachtige J-Klasse jachten uit de jaren dertig en werd zij gesloopt in 1941.

De nieuwe Yankee is herontworpen door het Amsterdamse bureau Dykstra & Partners Naval Architects, dat ook verantwoordelijk is voor de Rainbow en de recent te water gelaten Hanuman van Royal Huisman. Voor het Yankee-project heeft Gerard Dijkstra zich zorgvuldig gehouden aan het oorspronkelijke lijnenplan en de meest recente regels van de JCA (J-Class Association). Het jacht zal worden gebouwd in aluminium met een carbonmast en -tuigage en 3-DL zeilen. Aangezien Yankee zal worden gebouwd in overeenstemming met zowel Lloyds als MCA, zal het jacht ook worden gechartered op momenten dat zij niet aan wedstrijden deelneemt, onder andere tijdens de Olympische Spelen in London in 2012.

Bloemsma Aluminiumbouw in Makkum is begonnen met de bouw van het casco van Yankee, dat volgens planning in april 2011 zal worden geleverd aan Holland Jachtbouw. Haar geavanceerd voortstuwingsysteem ( of aandrijving) bestaat onder andere uit een hoofdmotor van 294 kW, een 50 kW hybride generator en een 50 kW hulpgenerator.

Het interieurontwerp is gebaseerd op een onderkomen voor de vaste bemanning van zeven personen. Tijdens de races is er accommodatie in pijpkooien voor nog eens 21 bemanningsleden.

Een van de meest fascinerende aspecten van het Yankee-project is dat het jacht eigendom zal zijn van een syndicaat dat is opgericht vanuit een Amsterdamse zeilclub. Het syndicaat wordt geleid door Simon Dierdorp, een gepassioneerd zeiler die in 2002 het record brak voor de snelste trans-Atlantische oversteek, met de Windrose of Amsterdam. Ook gebouwd door Holland Jachtbouw.

Yankee zal op tijd klaar zijn voor een reeks van drie regatta’s die plaatsvinden in Falmouth, de Solent en bij de Isle of Wight in 2012. Het is goed mogelijk dat in deze unieke wedstrijdserie, georganiseerd door de JCA, acht enorme J Klasse jachten het tegen elkaar op zullen nemen. Het belooft dan ook een spectaculair evenement te worden.

www.yankee-jh3.com

Labels

Auteur

  • admin

Comments