Van den Bosch Yachting viert zilveren jubileum

Van den Bosch Yachting vier zilveren jubileumKijk in een willekeurige jachthaven langs het IJsselmeer of in Zeeland en het zal niemand ontgaan welk stempel het merk Bavaria op de Nederlandse markt heeft gedrukt. Grondlegger van dit succes is Van den Bosch Yachting, al 25 jaar de Bavaria importeur van Nederland.

4 december a.s. is het precies 25 jaar geleden dat Ben van den Bosch Bavaria naar Nederland haalde. Dit jubileum zal groots gevierd worden. Op de dag zelf vinden tal van festiviteiten plaats. Klanten, (oud)medewerkers en andere bevriende relaties zijn van harte uitgenodigd om dit heugelijke feit mee te vieren. Daarnaast start Van den Bosch Yachting met een unieke jubileumactie, waarbij klanten tot 28 februari 2011 volop kunnen profiteren van tal van voordelen en cadeaus. De eerste 10 kopers in het jubileumjaar maken zelfs kans op een extra korting van € 10.000,-.

Vincent Meijer, directeur van Van den Bosch Yachting: “Een kwart eeuw, we moeten er zelf nog even aan wennen, want als je dag in dag uit vol passie aan het werk bent, dan vliegt de tijd.”

Het bedrijf is op 4 december 1985 opgericht met maar één doel: Zeilers volop te laten genieten van geweldige boten en goede service.
Vincent Meijer: “We hebben inmiddels zo’n 2.000 zeiljachten verkocht aan klanten die net zo gepassioneerd en bevlogen zijn als wij. Niet voor niets is Van den Bosch Yachting een begrip in watersportminnend Nederland, Duitsland en België. We zijn immers als importeur van de prachtige merken Bavaria en Dehler een van de grootste vertegenwoordigers van seriezeiljachten in de Benelux.”

Over de komende 25 jaar kan Vincent Meijer kort zijn: “Wij hebben er enorm veel zin in en we weten één ding zeker: ook die zullen weer voorbij vliegen!”

Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Olaf Hammer (06-53777520), Van den Bosch Yachting B.V.
Bijlage: Korte geschiedenis van Van den Bosch Yachting en Bavaria

Korte geschiedenis van Van den Bosch Yachting.

4 december 1985 begon Ben van den Bosch, oprichter en tot 2001 directeur-eigenaar in een klein kantoortje in Muiden. Vrij snel daarna is hij toen verhuisd naar het toen het Marina Trade Center op de Flevomarina in Lelystad. Samen met 2 tot 5 medewerkers groeide Van den Bosch Yachting naar een 40 nieuwe boten per jaar in de tweede helft van de negentiger jaren.

Ondernemer Ben keek altijd naar kansen en zo verrees in 1996 in Almere op de jachthaven Marina Muiderzand de eerste showroom voor zeiljachten in Nederland. Een plek waar we zomer en winter tot 9 boten kunnen laten zien.

Eind jaren negentig groeide de (Nederlandse) economie en daarmee de verkoop van nieuwe zeiljachten. Bavaria die zich net een stuk lager in de markt gepositioneerd had (zie stukje Bavaria) profiteerde hiervan en zorgde dat productie met de vraag meegroeide.

In 1999 passeerde Van den Bosch Yachting de 100 afgeleverde nieuwe Bavaria’s en was daarmee direct de grootste leverancier van zeiljachten van 9,00m en langer.

In 2000 verscheen er aan de showhal een bijna even grote hal die als werkplaats gebruikt wordt.

Zeiljachten en met name Bavaria was booming. Niet gek dat Ben van de Bosch de kans kreeg om na een enorme groei z’n bedrijf te verkopen. De Engelse Peters’ Group, toen één van de grootste bedrijven in de watersport in Europa zette voet aan wal in Nederland met de overname van Van den Bosch Yachting. Onder Engels bewind werd er een nieuwe directie aangesteld, te weten Vincent Meijer en John Stalman. Daarnaast namen zij een aanvullend merk mee, de Hunter zeiljachten.

Na het ploffen van de internet zeepbel in 2001 en dus een kleine dip voor Van den Bosch Yachting groeide het bedrijf naar een historisch aantal verkopen van 199 stuks in 2006. De Peters’ Group zag dit als een mooi moment om afstand te doen van Van den Bosch Yachting, zeker nadat verschillende andere overname pogingen in Nederland vruchteloos bleken te zijn. Vincent Meijer en John Stalman kregen de kans voor deze Management-buy-out. Samen met deze overname verdween ook het merk Hunter weer.

Eind 2009 kreeg Van den Bosch Yachting naast Bavaria er weer een merk bij, het zeer bekende Dehler. Twee merken die elkaar heel goed aanvullen. Hoewel de aantallen niet meer als voorheen zijn is en blijft Van den Bosch Yachting een begrip bij watersportminnend Nederland, Duitsland en België en ook voor de toekomst verwachten wij nog heel veel boten te mogen verkopen aan hopelijk tevreden klanten.

Korte geschiedenis Bavaria werf

In de jaren ’70 begint de Duitser Winfried Herman in Beieren (=in het Engels “Bavaria”) een kleine jachtwerf. Als Ben Van den Bosch in 1986 met de verkoop van Bavaria’s in Nederland begint bouwt Bavaria een aantal modellen tussen de 7 en 12 meter.

Eind jaren ‘80/begin jaren ’90 heeft Bavaria het streven het bekende Zweedse Halberg Rassy voorbij te streven. Boten hebben standaard een hoog uitrustingsniveau en standaard teakdek.

In de zomer van 1990 besluit Bavaria voor een verhuurbedrijf 15 Bavaria 320 te bouwen zonder teakdek en een iets eenvoudigere uitvoering. Tevens bouwen ze er 15 extra voor de particuliere markt onder de naam Sportline. Deze boten waren zo verkocht. Vanwege dit succes kwam de Sportline als productlijn op de markt naast de normale uitvoeringen. Hoewel nog steeds heel luxe voor die tijd was een Teakdek niet op alle Bavaria’s meer standaard.

Tot 1994 werden alle modellen door Axel Mohnhaupt getekend. Boten met karakteristieke lijnen die een beetje op de toen zeer hoog aangeschreven Baltic jachten moesten lijken.

In 1993 stapte Bavaria langzaam over op het ontwerpbureau J&J-design uit Slovenië. Hun eerste schip was een Bavaria 44. Dit schip maakte heel wat los. Vloeiende lijnen, brede gangboorden, lage opbouw, hoge mast met drie paar zalingen, een loden kiel met een diepgang van meer dan 2,00m, het mooiste Harken dekbeslag, overloop in de kuip, en vooral heel goede zeileigenschappen. Met een vanaf prijs van ƒ 445.000,- niet echt goedkoop, maar wel ƒ 100.000,- goedkoper dan de tegelijk uitgebrachte X44 van X-yachts. In testen in watersportbladen werd zelfs geschreven dat de Bavaria sneller was…

Werd dit de richting waarin Bavaria verder ging? Nee, daar zorgde een onverwachte wending voor. In de zomer van 1994 werd een Bavaria 33 aangekondigd, ook getekend door J&J-design. Deze boot zou in een uitvoering met 2 en met 3 hutten komen. Op de Hiswa te water werden enkele van deze boten van papier verkocht. Echter kort daarna kwam Bavaria met de mededeling dat er helaas geen 3 hutten in een 33-voeter pasten. Daarmee verloor de werf aardig wat (potentiële) kopers. Om te verkomen dat de Bavaria deze klanten definitief zou verliezen heeft de werf in record tempo een nieuwe boot ontwikkeld. Ontwerpeisen waren een boot te bouwen met 3 hutten voor ongeveer dezelfde prijs als de Bavaria 33.

Nog datzelfde najaar zag de Bavaria 35 Holiday het levenslicht. Hoewel dit misschien niet de best zeilende Bavaria is, was dit een schot in de roos. Bavaria met de naam uit het luxe segment kwam met een ruime boot voor een voor die tijd ongekende prijs.

Dat je maar 2 gecombineerde val/genualieren had en dat er op nog veel meer punten de boot eenvoudiger was uitgerust mocht het succes niet hinderen. Vooral verhuurbedrijven aan de Middellandse zee kregen interesse in Bavaria i.p.v. de geijkte Franse merken. Daarop besloot Bavaria alle nieuw te ontwikkelen modellen in 2 uitvoeringen te leveren, de Exclusive lijn en de Holiday lijn. De eerste met alle bekende luxe items, zoals standaard een loden kiel, RVS klampen en altijd in een eigenaarsuitvoering en de tweede eenvoudiger uitgevoerd en vaak met meer hutten dan de Exclusive uitvoering.

In 1998 realiseerde Bavaria zich dat veel particulieren ook een boot met meer slaaphutten wilden en een aantrekkelijke prijs, maar wel liever zonder de “goedkope” groene striping die de Holiday’s kenmerkten. In dat jaar verdwenen de namen Exclusive en Holiday. De boten kregen allemaal blauwe striping, werden iets luxer dan de eerdere Holiday uitvoering en tegen meerprijs kon je hem op het “Exclusive” niveau brengen.

In hetzelfde jaar kwam Bavaria met de Ocean lijn op de markt. Een middenkuiper, een model dat tot dan toe aan Contest en aan de dure Zweedse merken was voorbehouden en nu beschikbaar werd met een Bavaria prijs. Bij de introductie op de Hiswa te water verkocht Van den Bosch yachting er in één week 20 stuks van. Aantallen waar we daarvoor alleen maar van droomden.

Eind jaren ’90 groeide de zeiljachten markt enorm. “Der Herman” wist Bavaria in hetzelfde tempo mee te laten groeien. Daarnaast wist hij in de loop van de jaren de Bavaria werf tot een werf te maken met het meest uitgekiende productie proces dat je maar kon bedenken. De T-ford werd opnieuw uitgevonden in botenland. Een goede kwaliteit voor een zeer scherpe prijs. De productietijd voor het bouwen van een Bavaria tot 40 voet was van het begin tot het einde slechts 9-10 werkdagen en voor de grotere modellen slechts een dag langer. Geen werf die dat ooit geëvenaard heeft. In 2006 rolden er 20 boten (zeil- en motorjachten) per dag(!) van de band.

In 2006 werd de werf verkocht aan een investeringsmaatschappij. Hoewel de crisis in de jaren erna achter de schermen voor veel beroering heeft gezorgd staat Bavaria als werf er heden ten dage goed voor. De werf is met een geheel nieuwe lijn schepen gekomen. Moderner, heel goed zeilend en om de voorsprong op de concurrentie stand te houden zien wij in de afwerking van de schepen duidelijk progressie, waarmee de prijs/kwaliteit verhouding nog beter wordt dan zij al was. Een goede basis voor Bavaria, Van den Bosch Yachting en enthousiaste Bavaria zeilers.

www.vandenboschyachting.nl

Labels

Auteur

  • admin

Comments