Oostende voor Anker 2010 vaart ter Kaapr’n

Oostende voor Anker 2010 vaart ter Kaapr’nDe elfde editie van Oostende voor Anker, het festival van de authentieke scheepvaart en de Noordzee, staat dit jaar in het teken van de Oostendse kapers uit de zeventiende eeuw. Zij voeren in dienst van hun vorst en vielen vijandige schepen aan.

Haaks op dit historische thema staat de komst van enkele nieuwe twee en driemasters, helemaal gebouwd volgens de klassieke principes van de grote zeilschepen. Ondermeer de A- klasse schepen de Wylde Swan, de Gulden Leeuw en de Tres Hombres zullen blikvangers worden.

Het grondplan van de Oostende voor Anker site werd omwille van de werkzaamheden in Oostende helemaal herschikt. Zo zullen de honderdduizenden bezoekers een heel ander Oostende voor Anker kunnen bezoeken en beleven. Het vibrerende animatie- en muziekprogramma stromen over. De podia hebben een groter nautisch karakter gekregen.

Oostende voor Anker telt voor deze elfde editie meer grote schepen dan ooit.

De grote nieuwe blikvangers zoals de helemaal vernieuwbouwde driemaster de Gulden Leeuw en de topzeilschoner de Wylde Swan komen aan de cruise kaai te liggen, net als hun eveneens recent gebouwde collega’s Mercedes en Morgenster. Een Nederlands kwartet. De meest authentieke is de als jacht uitgeruste driemaster Belem uit Frankrijk die eveneens in de havengeul komt te liggen.

De Hydrograaf, het fonkelende voormalige meetschip en ook dienstjacht van de Nederlandse Koninklijke familie, komt terug. Ze gaat samen met de driemastschoener de Minerva en de nieuwe schoenerbrik de Tres Hombres (foto) in het Mercatordok liggen. Op de Minerva komt een podium voor de vele optredens.

De grote motorschepen, waaronder de kustmijnenveger Bernisse (ex-Spa van de Belgische Marine) en de grote slepers liggen in het Montgomerydok.
Helemaal aan de andere kant ligt de Mercator. Deze driemast barkentijn maakt deel uit van het officiële Oostende voor Anker programma. Men kan het gerestaureerde schip bezoeken en ook de thematentoonstelling over Oostende voor Anker aan boord bewonderen.

Eind februari stond de teller van het aantal deelnemende schepen op 105. Opvallend is de aanwezigheid van de zeegaande ‘old gaffers’ en andere scherpe klassieke jachten. De inschrijvingen gaan nog door. Er worden ruim 200 schepen verwacht.

De Oostein’se Kapereye

In de rumoerige 17de eeuw krijgen privé zeelui een comissiebrief van hun koning en admiraliteit om uit naam van de opdrachtgever vijandige schepen te bezetten en de buit te verkopen. De comissie- of kapersbrief is meer dan een vrijgeleide. Het is een contract dat bepaalt welke schepen kunnen worden aangevallen. En hoe de opbrengst wordt verdeeld.

De kapervaart langs onze kusten, met een grillige kustlijn en vele ondieptes, is dan ook erg winstgevend. De Noordzee is dan al de hoofdweg voor alle handelstrafiek. Het zorgt voor een aanzienlijke welstand in Oostende. De beroemdste Oostendse kaper heet Jacob Besage. Hij wint de zeeslag tegen de befaamde Nederlandse Piet Heyn, beroemd van de zilvervloot Besage overleeft de strijd niet. Cornelis Raes overmeestert in 1674 het galioot "Le roi David", van de beruchte Duinkerker Jean Bart.

In de thematentoonstelling worden de Oostende kapers en hun vloten getoond aan de hand van originele tekeningen van de gevierde striptekenaar / kunstenaar Jean Yves Delitte. Hij tekent ook de affiche van deze Oostende voor Anker editie. De geschiedenis en de helden uit de Oostendse kapersvaart komen er tot leven. Verder zal men er echte kapers materiaal kunnen kunnen zien zoals musketten, sabels en kapersbrieven.

Een thema dat als gegoten zit bij Oostende voor Anker dat al jaren de verbinding met ons nautische geheugen stimuleert.

Sfeer telt

Oostende voor Anker wordt opnieuw het hoogtepunt van de kustkalender. Dagelijks zijn er tientallen optredens van groepen die de scheepvaart en de zee als inspiratiebron hebben. De optredens zijn gratis bij te wonen vanop de kaai en op het St.- Petrus en Paulusplein.

De nautische markt komt op de Vindictivelaan en maakt zo een langgerekte verbindingsstreep tussen de voorhaven en de ligplaats van de Mercator. Op het Sint Paulus en Petrusplein komt naast een groot open podium ook de infobalie, de Oostendse Kapers tentoonstelling en de accommodatie voor VIPS en de bemanningen.

Langs de Churchillkaai trekken de scheepsambachten hun tenten op. Aan het Montgomerydok zal men de vers gevangen en gekookte garnaal van de Cragnon kunnen kopen.
Het publiek kan plaatsen aan boord van de rondvarende schepen reserveren voor een (zeil) tocht op zee.
Er staan diverse wandelconcerten en verrassingsoptredens op het programma langsheen de hele site en door de winkelstraten van het stadscentrum.

Oostende voor Anker kort

Oostende voor Anker heeft plaats van 27 tot en met 30 mei 2010

  • Alle schepen in de Mercatordokken, het Montgomerydok en in de Havengeul
  • Animatie en markten: Cruisekaai, Visserskaai, St-Petrus en Paulusplein, Churchillkaai en Vindictievekaai
  • Gratis toegankelijk
  • Authentieke schepen: grote A- en B- klasse zeilschepen, stoomslepers, ronde en platbodems, jollen, zalmschouwen, vletten, antieke jachten en werkboten.
  • Bezoek de schepen of vaar met hen mee
  • Bereikbaarheid: kom bij voorkeur met het openbaar vervoer
  • De Lijn, de kustram en de NMBS stoppen werkelijk in het hartje van Oostende voor Anker: het Stationsplein. Er is speciale stalplaats voor fietsen.

Meer informatie en het volledige programma: www.oostendevooranker.be

Auteur

  • admin

Comments