WSV Arnemuiden heeft nieuwe faciliteiten

Clubhuis WSVAIn het meest zuidelijke deel van het Veerse Meer ligt jachthaven Oranjeplaat. Een unieke plek, verscholen achter natuureiland De Lemmerplaat, omzoomd door bossen. Voor watersporters die van rust houden, maar ook voor de gezelligheid. Een drankje in het vernieuwde clubhuis van de WSVA of een hapje eten in het Restaurant Oranjeplaat. Met een toagiangsgeul van min. 2.7 meter altijd toegankelijk.

Van zeearm naar Veerse Meer

Na de watersnoodramp in 1953 werd het Veerse Gat afgesloten door twee dammen: de Zandkreekdam (1960) en de Veersegatdam (1961). Zo ontstond het Veerse Meer.

In de jaren zestig van de vorige eeuw begond de ontwikkeling van het meer tot een groot recreatiegebied. De hoger gelegen, drooggevallen platen werden eilanden. Delen hiervan en ook de oevers werden bebost of ingezaaid met gras. Andere gebieden moesten vanzelf ontwikkelen tot natuurgebieden.

Er kwamen diverse jachthavens, zo ook jachthaven Oranjeplaat. De jachthaven was in die tijd nog een gemeentehaven. Gemeente Arnemuiden was eigenaar en daarom waren de liggelden redelijk.
Op 10 januari 1981 werd de watersportvereniging WSVA opgericht. In de jaren negentig kwam er een gemeentelijke herindeling op Walcheren. Arnemuiden zou bij de gemeente Middelburg gevoegd worden. De WSVA had eerder al eens de gemeente Arnemuiden gevraagd of men de WSVA wou benaderen bij een eventuele verkoop van de haven. Toen was dat niet aan de orde, maar bij de gemeentelijke herindeling gaf de gemeente Arnemuiden aan nu tot verkoop over te willen gaan. Zo kon worden voorkomen dat de jachthaven Oranjeplaat een commerciële jachthaven werd met hoge liggelden.

De vereniging besloot de haven te kopen en richtte daarvoor een coöperatie op die de haven zou exploiteren en beheren. Zo ontstond de Coöperatie Jachthaven Oranjeplaat (CJO) en elke ligplaatshouder werd verplicht lid van de WSVA. Op dit moment zijn er 365 ligplaatsen en 600 leden.

Afgelopen jaren is er door vrijwilligers hard gewerkt aan verbetering van de voorzieningen van de WSVA en CJO. De WSVA en CJO is buitengewoon trots op het nieuwe clubhuis dat gereed is gekomen eind 2009. Op de eerste verdieping de zaal met bar met een prachtig uitzicht over de jachthaven en het Veerse Meer, op de begane grond moderne sanitaire voorzieningen met de hedendaagse gemakken. Naast het clubhuis het terras, grenzend aan de nieuwe speeltuin.

Was de jachthaven al een geweldige plek om te vertoeven, nu met de nieuwe faciliteiten is het helemaal een must om er eens een kijkje te nemen.

Met de boot

Komend vanaf het kanaal door Walcheren/Veere vaart u in zuid-zuidoostelijke richting (155°). Na 2,2 zeemijl ziet u aan stuurboord de haveningang naar jachthaven Oranjeplaat.

Komend van de Zandkreeksluis volgt u het hoofdvaarwater in westelijke richting (variërend van 230° - 300°). Na 7,5 zeemijl ziet u aan bakboord de haveningang naar jachthaven Oranjeplaat.

www.jachthavenoranjeplaat.nl

Labels

Auteur

  • admin

Comments