Oostende voor Anker - Oostendse kapers - unieke schepen – fantasie en authenticiteit op één waterlijn

Oostende voor Anker 2010Op 27 mei gooit het grootste authentieke schepen festival van de Noordzee de trossen los. Er worden ruim 200 000 bezoekers verwacht die de schepen kunnen bezoeken, de bemanningen persoonlijk leren kennen en meegesleept worden in de diverse demonstraties en verrassingsacts. Sfeer is het codewoord dat kracht bijgezet krijgt door onafgebroken optredens met muziek van de zee en uit de scheepvaart.

Meer dan 150 traditionele en historische schepen arriveren vanaf dit weekend. Het veel meer dan nostalgie alleen: bij de grote schepen zitten er ook zeilende passagiersschepen tussen. De Tres Hombres is zelfs een pilootproject dat de zeilende vrachtvaart nieuw leven wil inblazen. Er zijn ook stoomschepen bij, zoals de Hydrograaf. En ander authentiek fraais van meer dan honderd jaar oud, nog steeds actief op zee. De brik Astrid heeft zich net nog gemeld, waardoor de vloot A klasse schepen de grootste wordt die ooit aan Oostende voor Anker heeft deelgenomen.

De Crangon is een van de laatste houten Belgische kustvissersschepen. Dit beschermde, varende monument, gaat dagelijks de zee op om op klassieke manier garnaal te gaan vissen. Die wordt, zoals toen, aan boord gekookt en op de Visserskaai verkocht.

De grote vedette is de Franse driemaster Belem. Het schip werd in het begin van de vorige eeuw gebouwd om cacao tussen Latijns Amerika en Frankrijk te vervoeren, maar werd later omgebouwd tot jacht en nog later als opleidingsschip voor de jeugd.

Zowel de havengeul van Oostende als het Montgomery en het Mercatordok zullen bomvol liggen. Op de Vindictivelaan is er een nautische markt en het St. - Petrus en Paulusplein is het nieuwe epicentrum voor watererfgoed, tentoonstellingen, scheepsambachten en onthaal.

Jean-Yves-Delitte-S-.jpgDe Belgische striptekenaar Jean Yves Delitte wordt een uitzonderlijke gast van deze Oostende voor Anker editie. Hij tekende het affiche. Maar hij is ook de auteur (scenario en tekeningen) van succesrijke strips die de piraterij en kapervaart als thema hebben: Black Crow. Hij realiseerde ook docudrama’s in stripvorm van het fregat Hermione en de Belem. Originele tekeningen hangen tentoongesteld aan de meerplaats van de Belem op de Cruisekaai (achterkant station Oostende) en over de Oostende kapers op het St- Pieter en Paulusplein.

Oostende voor Anker laat de stad aan zee en haar haven meedeinen in de meest originele sfeer van het dynamische watererfgoed. Bezoek aan de Oostende voor Anker site is gratis. Infopunt en onthaal op het St.- Petrus en Paulusplein.

Advies: mijdt de files en parkeerproblemen en kom met het openbaar vervoer.

Oostende voor Anker: van 27 t/m 30 mei 2010 / Oostende dagelijks van 10 tot 18 uur.

Auteur

  • admin

Comments