Stadtship 56 ‘Merrimac’ wordt bediend via iPad

Zusterschip van Merrimac Stadtship 56 'Oester'Een aluminium zeiljacht met een lengte van ruim 17 meter en een diepgang van 80 centimeter? Geen probleem voor K&M Yachtbuilders! Deze Stadtship 56 kan dankzij een liftkiel (0,80 – 3,15m), twee ophaalbare roeren en een bodem van 15 mm aluminium veilig droogvallen, ondiepe kustwateren opzoeken en oceanen oversteken. Met een tweekoppige bemanning is dit schip gemakkelijk te zeilen. De lange waterlijn en waterballast zorgen voor een comfortabel en snel zeiljacht.

Dit is de tweede Stadtship 56 welke gebouwd wordt door de werf in Makkum. De eerste Stadtship 56, ‘Oester’, is in 2005 opgeleverd en heeft als inspiratie gediend voor de eigenaren van de ‘Merrimac’.

Aan de buitenkant is de ‘Merrimac’ gelijk aan de ‘Oester’. Door haar ongelakte romp is het strakke aluminium goed zichtbaar. Het dek is in Oyster white geschilderd met anti-slip op de loopvlakken. De carbon mast is afkomstig van Hall Spars met een door K&M gemaakte Park Avenue boom. Het voorzeil is bevestigd aan een “self tacking“ Hoyt boom.

Veiligheid en functionaliteit is een belangrijk punt voor de eigenaren. Dat uit zich o.a. in de zeerailing van 90 cm hoog voorzien van vaste RVS buizen i.p.v. de gebruikelijke staaldraad. Langs de gehele opbouw loopt een rail voor de bevestiging van de lifeline zodat er niet losgekoppeld hoeft te worden bij het naar voren lopen. De kuip en het stuurhuis zijn ruim voorzien van handgrepen. De kuip en kuiprand zijn belegd met teak. Bijzonder is dat dit schip is voorzien van een helmstok gemaakt van aluminium en teak en dankzij de uitstekende balansroeren stuurt zij gelijk als een 37 voeter. De spiegel is open en op het zwemplateau is voldoende ruimte voor het plaatsen van een dinghy. Zes zonnepanelen en de antennes staan achterop, op een speciaal hiervoor aangebracht rek. De waterballast van 2500 kg zorgt voor 9 graden minder helling, én een knoop extra snelheid.

De eigenaren hebben voor zonne-energie gekozen omdat ze vanwege het onderhoud, de ruimte en met name het lawaai geen generator aan boord willen. Gevolg daarvan is wel dat er bewust omgegaan moet worden met elektriciteit. Alle apparaten zijn dan ook geselecteerd op een laag stroomverbruik. Niet alleen is er LED verlichting maar ook low power navigatie displays, Radar, TV en zelfs een wasmachine die van kachelwarmte gebruik maakt.

Met hun achtergrond in software en automatisering hebben de eigenaren aan boord de nodige technische snufjes geïnstalleerd. De wens om vanuit huis de vloerverwarming aan boord aan te kunnen zetten resulteerde in het idee om meerdere elektrische apparaten op afstand te kunnen bedienen en controleren. Dit werd gerealiseerd door middel van een browserapplicatie die ook te bedienen is vanaf hun iPad of iPhone! Na het inloggen op de centrale server is het een kwestie van de juiste knop aanklikken en de LED verlichting gaat branden, de windmeter bekeken of de verwarming wordt aangezet. Bijkomend voordeel is dat alle data geregistreerd wordt. Op diezelfde server zijn dus ook grafieken te vinden van o.a. wind, diepte, buiten- en binnen-temperatuur, luchtdruk, hoeveel stroom er verbruikt wordt en wat de prestaties van het schip zijn tijdens een regatta. Niet onbelangrijk is dat het tevens als alarm dient. Het schip ‘weet’ dat ze voor anker ligt en zal alarm slaan als het anker opeens gaat krabben. Als de eigenaren niet aan boord zijn en iemand gaat met het schip varen, dan worden de eigenaren hiervan via e-mail en SMS op de hoogte gebracht.

Een binnenhuisarchitect heeft zijn input gegeven voor het functionele interieur. De eigenaren wilden een licht en ruim schip, waar ook hun jonge kinderen zich thuis zullen voelen en zich kunnen vermaken. Voorin vormt de ronde douchecabine een onderdeel van het waterdichte schot. Daarachter is de eigenaarshut geplaatst, naast de liftkiel. Aan de andere zijde van de kiel is een stapelbed geplaatst, zodat er in ieder geval 4 slaapplaatsen zijn in het meest comfortabele gedeelte van het schip. De zithoek is ruim en heeft een eettafel van geanodiseerd aluminium. Aan stuurboord is een heuse loungehoek gecreëerd. In de heerlijk zachte kussens kan men van een film genieten op het 32 inch TV scherm dat verborgen geplaatst is. Achter de zithoek is aan bakboordzijde de kombuis geplaatst. Daarachter, onder het stuurhuis, is een technische ruimte gecombineerd met ‘droge’ opslag. Aan stuurboordzijde bevindt zich een gastenhut en dagtoilet. De wanden en plafonds zijn crème wit van kleur, de kasten naturel eiken en de bekleding heeft een warme uitstraling in terracotta. Opvallend element in het interieur is een zwarte band welke door het hele interieur loopt, op dezelfde hoogte als het zwarte Corian aanrechtblad. De band verbindt als het ware de verschillende gedeeltes van het interieur met elkaar. Onder de donkere eiken vloer bevindt zich de comfortabele vloerverwarming die de verwarming van het hele schip verzorgt.

Het is mogelijk om vanuit het stuurhuis contact te houden met de mensen in de kombuis en zithoek dankzij de open zichtlijnen tussen die delen van het interieur. Het stuurhuis zelf is voorzien van cardanische banken en drop-down ramen voor optimale communicatie vanuit het stuurhuis met bemanning in de kuip. De kaartplotter is bevestigd op een zwenkarm, zodat de schipper deze ook vanuit de kuip door het raam kan raadplegen.
Tijdens de Hiswa te Water in IJmuiden zal het schip acte de présence geven op de stand van K&M Yachtbuilders (E-14).

Meer informatie over schip en werf kunt u vinden op www.kmy.nl

Auteur

  • admin

Comments