Vrije stroomverstrekking in jachthavens op z’n retour

Vrije stroomverstrekking in jachthavens op z’n retourJachthavens gaan steeds vaker over op het verrekenen van verbruikte energie met de watersporter. Vrije stroomverstrekking aan ligplaatshouders en passanten gebeurt steeds minder. Dit constateert commercieel directeur Rian Durieux van Seijsener Rekreatietechniek. “Het installeren van individuele elektrameters of stroomautomaten is vrijwel standaard bij iedere nieuwe haven of renovatie die we in opdracht krijgen.”

De verbruiker betaalt dus, en daar is volgens Durieux ook meer begrip voor bij de watersporter: “Men ziet dat de energieprijzen de laatste tien jaar behoorlijk zijn gestegen, terwijl aan boord energieslokkers als boilers en automatische laders - soms gecombineerd met omvormers - standaard zijn geworden. Het resultaat? Een grote toename van de stroomkosten, die bij vrije stroomverstrekking onevenredig verdeeld wordt over het liggeld van de ligplaatshouders en passanten. Het is dan eerlijker om per afzonderlijke gebruiker af te rekenen.”

Een bijkomend voordeel voor de jachthavenbeheerder is, dat hij een lagere, concurrerende “kale” liggeldprijs kan vragen, ook voor grote jachten (vaak energiegrootverbruikers).

Energiebesparing centraal

Naast dit “de gebruiker betaalt”-principe zijn er nog andere overwegingen voor de jachthavenbeheerder om vrije stroomverstrekking te beperken. Zo is een van de vereisten voor het kwaliteitskeurmerk Blauwe Vlag een plan voor energie- en waterbeheer. En het Jachthavenbesluit van 2004 geeft jachthavens die meer dan 25.000 kWh per jaar verbruiken de wettelijke verplichting om aan te tonen welke energiebesparende maatregelen zijn genomen. “Vrije stroomverstrekking is natuurlijk moeilijk te rijmen met energiebesparing,” aldus Durieux. “Belangrijker misschien dan wettelijke dwang is de eigen overtuiging dat minder energieverbruik naast lagere kosten tot minder CO2 –uitstoot leidt.”

Seijsener Rekreatietechniek komt in het eigen Jachthavenmagazine dit najaar met een aantal tips en adviezen om het energiegebruik en de kosten ervoor in de hand te houden. Die variëren van het aanvragen van investeringsaftrek voor energiebesparende maatregelen tot het plaatsen van stroomautomaten op de steigers. Directeur Rian Durieux: “Je als havenmedewerker op koudere dagen druk moeten maken of er niet teveel elektrisch wordt verwarmd, dat gun je toch niemand?”

Labels

Auteur

  • admin

Comments