Icon 48 Leeloo - Een lichtgewicht kerstcadeau

Icon 48 LeelooVlak voor het kerstweekend wordt de Icon 48 ‘Leeloo’ opgeleverd aan haar eigenaar. ‘Als we haar konden inpakken in pakpapier, dan deden we het!’ grapt Eeuwe Kooi, directeur van jachtwerf K&M Yachtbuilders.

De eigenaar, een Nederlandse ondernemer, liet een schip ontwerpen naar zijn eigen eisen en wensen door Kees van de Stadt van Satellite Yacht Design. Met de tekeningen onder de arm ging de eigenaar op zoek naar een werf. Uiteindelijk koos hij voor K&M om verschillende redenen: vertrouwen, de mogelijkheid om betrokken te zijn bij de bouw, affiniteit met aluminium en kostefficiëntie.

Kees van de Stadt: ’De eerste ontwerpbeschrijving van de klant was “Less is more”. Daarmee werd bedoeld dat de Icon 48 in de basis een zeilboot moest worden, zonder ingewikkelde installaties aan boord.’ Een casco van Sealium (speciale, extra lichte legering van aluminium), een stijve en lichte carbon mast en giek, lichte bouwmaterialen en constructiemethoden, een ‘basic’ interieur en een bulbkiel met een diepgang van 2,40 m hebben uiteindelijk bijgedragen aan een snel en makkelijk te zeilen schip. Geschikt om wedstrijden te zeilen of om recreatief een mooie tocht mee te maken.

Icon 48‘Leeloo’ is een opvallende en chique verschijning; de romp is donker bruin metallic, de opbouw is champagne kleurig en eveneens metallic. De luiken, ontworpen in samenwerking met de eigenaar, liggen flush in het chocolade kleurige Esthec, een composiet dekbekleding. Het anker, het ankerbeslag en de furler zijn onderdeks gebracht. Verder lopen alle lijnen vanaf de mast onderdeks naar de kuip. Dit alles met elkaar maakt het dek erg “clean”.

De kuip is ruim en open, zodat een voltallige wedstrijdbemanning voldoende ruimte heeft om te manoeuvreren. Met een dubbele stuurstand kan de schipper altijd aan de hoge kant sturen met goed zicht naar voren. Beide stuurwielen zijn van aluminium en met leder bekleed.

En dan de naam, ‘Leeloo’. De cult fans herkennen de naam wellicht uit de film ‘Fifth Element’. Hierin is ‘Leeloo’ het vijfde element naast de oer-elementen aarde, vuur, lucht en water. Een passende naam voor een bijzonder jacht!

Specificatie Icon 48 “Leeloo”
LOA: 14,65 m
LWL: 13,40 m
Breedte: 4,50 m
Displacement: 10.200 kg
Diepgang: 2,40 m
Zeiloppervlak: 123 m3

K&M Yachtbuilders bouwt op het moment aan de volgende jachten:
• German Frers 88ft ‘Tulip’
• Bestevaer 73S ‘Christopher’
• Bestevaer 55ST ‘Morning Haze’
• Bestevaer 53ST ‘Suse’
• Bestevaer 49ST ‘Rih Malti’
• Bestewind 50 ‘Olivia’, ‘Krabat, en ‘Princess of Tides’
• Stadtship 54 ‘Aka’
• German 39C (casco)

Labels

Auteur

  • admin

Comments