De Bounty komt naar Oostende voor Anker

De Bounty komt naar Oostende voor AnkerDe replica van het legendarische schip de Bounty komt naar Oostende. Het zeilschip speelde de centrale rol in de meest ophefmakende muiterijen van de Engelse Marine en doet tot op vandaag stof opwaaien in de scheepvaartgeschiedenis.

Het verhaal van Captian Bligh en zijn eerste luitenant Fletcher belicht de dramatiek van verkeerde opties en blinde ambitie.
De Bounty voert in 1787 een expeditie uit om de broodplant van Polynesië te vervoeren naar de Engelse koloniën in de Caraïben. Na tien maanden onafgebroken op zee slaat de verbeelding van de bemanning op hol als ze geconfronteerd worden met het vrije leven in Tahiti.

Het verloop van de muiterij tegen de autoritaire kapitein Bligh is een saga. Hij wordt van boord gezet en slaagt er in om met enkele getrouwen in een sloep een veilige haven te bereiken op het eiland Timor.
Muiter Fletcher Christian geniet even van het vrije leven, maar verdwaalt uiteindelijk op Pitcairn, een onherbergzaam eiland.

Als in 1960 de beroemde MGM studio’s dit verhaal gaan verfilmen, wordt er een waarheidsgetrouwe kopie gebouwd van het relatief kleine zeilende vrachtschip uit 1784. De film, met Marlon Brando als de muiter Cristian, wordt een icoon uit de zeegaande filmgeschiedenis. Na de opnamen duikt de replica geregeld op voor andere filmopnamen, tot zelfs in de recente Pirates of the Caribbean als The Black Pearl.

In 1993 gaat het over in de handen van de HMAS Bounty Organization LLC, wordt het opnieuw uitgerust voor educatieve zeereizen en sail training. Momenteel maakt ze een wereldreis als hommage aan het oorspronkelijke schip. In de havens wordt het boordleven uit de 18d eeuw geëvoceerd.

Dit jaar doet het Oostende aan als één van de 17 havens in de Europese reis. Een unieke deelnemer, dus, die open zal zijn voor publieksbezoek. Het schip zal net voor het station aangemeerd liggen, de meest notoire meerplaats van Oostende voor Anker.

Auteur

  • admin

Comments