Spinex - het rolsysteem voor asymmetrische spinnakers

SpinexNa de introductie van de succesvolle NEX rolsystemen voor vliegend gehesen zeilen introduceert Profurl een uitbreiding op dit systeem onder de naam SPINEX. Deze uitbreiding is bedoelt om het NEX rolsysteem geschikt te maken voor het oprollen van asymmetrische spinnakers of gennakers.

Dit type rolsysteem noemt met ook wel top down furler omdat het zeil van boven naar beneden opgerold wordt. Asymmetrische spinnakers zijn lastig op te rollen vanwege de vorm/lengte van het voorlijk en het volume. Eerdere top down furlers kampten met problemen als “reverse furling” , extra slijtage van het zeil en een trage werking.

Door het gebruik van het unieke systeem van “sail bearings” behoort dit tot het verleden. De gepatenteerde zeillagers op de antie torsie lijn geven de anti torsie lijn meer volume en voorkomen dat het zeil in direct contact komt met de anti torsie lijn. De zeillagers kunnen onafhankelijk van elkaar ronddraaien waardoor deze zich niet met het zeildoek verwikkelen.

De SPINEX wordt geleverd met of zonder NEX furler en bestaat uit een compleet pakket van een kogelgelagerde wartel, anti torsie lijn, zeillagers en verbindingsstukken. De SPI kit uitbreiding is eenvoudig en snel in en uit de NEX furler te halen door het i-connect systeem. Zeilers die dus reeds een NEX furler hebben kunnen hierdoor hun zeilgarderobe met een asymmetrische spinnaker op een SPINEX uitbreiden.

De anti torsie lijn is eenvoudig op lengte te maken en wordt geassembleerd zonder gebruik van special gereedschap of de gespecialiseerde kennis van het splitsen. Dit maakt de SPINEX uitermate geschikt voor zeilers die reeds een asymmetrische spinnaker hebben , met of zonder slurf, en die hun spi met het gemak van een rolsysteem willen uitbreiden.

De prijzen inclusief 21% voor het complete rolsysteem zijn als volgt :

1 x SPINEX 0.9 – max. 14 mtr. voorlijk / 9 mtr. bootlengte Eur. 1.331,--
1 x SPINEX 1.5 – max. 17 mtr. voorlijk / 11 mtr. bootlengte Eur. 1.633,50
1 x SPINEX 2.5 – max. 20 mtr. voorlijk / 14 mtr. bootlengte Eur. 2.359,50
1 x SPINEX 5.0 – max. 25 mtr. voorlijk / 18 mtr. bootlengte Eur. 3.872,--

De top down kit zonder rolystseem is tevens los verkrijgbaar indien er reeds een NEX rolsysteem of eventueel een rolsysteem van een ander merk beschikbaar is (bij een ander fabrikaat moeten de afmetingen van de verbindingstukken wel gecontroleerd worden !) :

1 x SPIkit 0.9 – max. 14 mtr. / voor NEX 0.9 Eur. 719,95
1 x SPIkit 1.5 – max. 17 mtr. / voor NEX 1.5 Eur. 768,35
1 x SPIkit 2.5 – max. 20 mtr. / voor NEX 2.5 Eur. 1.240,25
1 x SPIkit 5.0 – max. 25 mtr. / voor NEX 5.0 Eur. 1.379,40

Meer informatie vindt op bij uw zeilmaker of binnenkort op onze wedsite www.profurl.com.

Helaas is er nog geen officiële SPINEX promotiefilm maar onderstaande hebben wij reeds kunnen vinden:

Profurl is een merknaam van Wichard en is reeds meer dan 30 jaar gespecialiseerd in het ontwikkelen en fabriceren van zeilmanagement systemen. Wichard SA is opgericht in 1919 te Thiers in Frankrijk. Sinds decenias staat zij reeds bekend om haar hoogwaardige nautische producten.

Auteur

  • admin

Comments