Voormalig zeiljacht van Jacques Brel bijna vaarklaar

Askoy IIVijf jaar na de berging van de Askoy II in Nieuw Zeeland kan de boot van Jacques Brel opnieuw drijven. Op de Nieuwe Scheldewerven in Rupelmonde werd de romp en het dek volledig gerestaureerd. "Het is een echt titanenwerk geweest" zegt Piet Wittevrongel uit Blankenberge, de drijvende kracht achter de vzw Askoy.

Afgelopen weekend werd door een 20-tal vrijwilligers van de Leuvense groep 'La Coqueri' de Askoy geschilderd. Ondertussen zijn de masten ook klaar. Er werd ook nog een originele Gardner motor gevonden. Die moet nu nog geplaatst worden en ook de kajuit moet nog gebouwd worden. Dan kan eventueel de Askoy II te water gelaten worden.

Varend erfgoed
Nu de Askoy II geen wrak meer is, zal een aanvraag ingediend worden tot erkenning als varend erfgoed. Afhankelijk van het beschikbaar budget hoopt de vzw Askoy het zeiljacht in het voorjaar van 2013 te water te laten.

www.askoyii.be

Auteur

  • admin

Comments