Revival of The Flyer brengt de Flyer terug naar Nederland

FlyerDe Flyer, de legendarische zeilboot, waarmee schipper Conny van Rietschoten in 1978 historie wist te schrijven door de Whitbread Round the World Race (sinds 2005 Volvo Ocean Race) winnend af te sluiten, komt terug naar Nederland. Onder het motto ‘Revival of The Flyer’ wordt een stichting opgericht die zorg zal gaan dragen voor behoud en exploitatie van het monumentale schip.

Schipper Gerard Schootstra en Diederik Nolten zijn de initiatiefnemers, die zich ten doel hebben gesteld de Flyer als varend erfgoed te bewaren en tegelijkertijd actief te gaan deelnemen aan evenementen en wedstrijden. De Flyer is de afgelopen 30 jaar intensief gebruikt door The Orange Coast College, School of Sailing & Seamanship, dat met de zeilboot onder de naam The Alaska Eagle meer dan 300.000 zeemijlen heeft afgelegd. Het schip is na de spectaculaire zege van Van Rietschoten eigendom geworden van de in Newport Beach gevestigde zeilschool. De voorbije week is een akkoord bereikt over de overname en is een delegatie afgereisd naar de Verenigde Staten om de overdracht definitief te maken.

The Orange Coast College, bij monde van bestuurslid Brad Avery, liet blijken bijzonder blij te zijn met het initiatief van ‘Revival of The Flyer’ en sprak zijn vertrouwen uit in een nieuwe toekomst voor de Flyer met de woorden: ‘We’re glad that you take her home!” De ondertekening van het contract betekende voor de betrokkenen een emotioneel moment dat op gepaste wijze werd gevierd met een diner bij de Newport Yacht Club.

De komende periode zullen de nodige voorbereidingen worden getroffen voor de refit van The Alaska Eagle om de zeilboot weer als de Flyer te kunnen laten rondvaren. De termijn waarop transport en planning van restauratiewerkzaamheden zal plaatsvinden wordt binnenkort duidelijk gemaakt.

De betrokkenen bij dit project zijn:

Vanuit Revival of The Flyer: Els Vroegindewey, Paul Wilms, Gerard Schootstra, Diederik Nolten.

Vanuit The Orange Coast College, School of Sailing & Seamanship: Brad Avery, David A. Grant, Sheri en Rich Crow.

www.flyer-one.nl

Auteur

  • admin

Comments