RM-890 vervangt de RM-880

RM-890Tijdens de komende Parijse Salon Nautique, welke gehouden wordt van 7 tot 15 december, wordt de RM-890 gepresenteerd. Het Franse antwoord op Waarschip vervangt de RM880 door de RM890.

De RM880 is vervangen door de RM890. De RM880 was het oudste jacht van de door het ontwerpbureau Lombard getekende moderne serie RM-yachts, waartoe ook de RM1060, de RM1260 en de RM1360 behoren.

Zijn opvolger, de RM890, is op basis van nieuwe inzichten op het gebied van snelle jachten ontworpen. Die ideeën zijn voortgekomen uit experimentele ontwerpen in de Mini Transat en in het 60-voet circuit van soloracers, waaraan het ontwerpbureau Lombard een eigenzinnige, maar succesvolle bijdrage levert.

De RM890 De werf vroeg Mac Lombard een laagdrempelig jacht te tekenen van ongeveer de afmetingen van de RM880 dat aan de volgende eisen voldeed:

  • De boot moet door een kleine bemanning gevaren kunnen worden, solo of door een gezin.
  • Prestaties over de volle breedte: snelheid gecombineerd met perfecte beheersing en prettig vaargedrag.
  • Stabiel, de boot moet het gevoel van veiligheid geven.
  • Elegant, zachte lijnen en aantrekkelijke kleurstelling.
  • Beslist een modern ontwerp: rechte, misschien zelfs negatieve spiegel en boeg, maximale waterlijnlengte en ruime kuip.
  • Comfortabel, ergonomisch verantwoord interieur dat een lekker gevoel geeft; uitzicht vanuit de kajuit naar alle kanten.

Ontwerper en werf zijn er optimaal in geslaagd deze eisen in rompontwerp en tuigage vorm te geven. Door de licht negatieve steven en het hek, is het verschil tussen de lengte van de waterlijn en de lengte over alles teruggebracht tot maar 10 centimeter; de waterlijnlengte is daardoor maar liefst 57 centimeter langer dan die van de RM880. Dat scheelt potentiële snelheid, theoretisch zelfs 0,3 knoop, bij een Atlantische oversteek met een lauwe passaatwind achter je oor, zelfs een klein etmaal!

Het leeggewicht van de boot is 200 kilogram meer dan dat
van de RM880, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door een iets groter aandewinds zeiloppervlak. Het loodgewicht onder de kiel(en) is iets minder. Maar de boot steekt wat dieper waardoor de ballast effectiever is.

RM 890 interieurConstructie
De RM890 is als zijn grotere en oudere broers licht gebouwd, stijf, sterk, goed geïsoleerd en van alle comfort voorzien. De boten zijn een ideale synthese tussen waterverplaatsing, ballast, strakheid, zeiloppervlak, en
rompvorm. Bij elkaar zijn het jachten die uitzonderlijke prestaties leveren. Je komt de RM’s tegenwoordig aan beide kanten van de Atlantische Oceaan tegen.

Ooit werden in het Maandblad Zeilen de RM-jachten aangeduid als het Franse antwoord op de Waarschepen. Beiden zijn knikspanten en beiden zijn gebouwd van hechthout. De RM-jachten zijn echter ook het vervolg,
zowel wat betreft ontwerp als constructie. De ontwerpen zijn geïnspireerd op de succesvolle Minitransatters en Franse soloracers van de laatste jaren.

De constructie is opgebouwd rond het hart van de RM, een solide gegalvaniseerd stalen frame waar aan de kiel(en) hangen, waarop de maststeun rust en waaraan de puttings van het want bevestigd zijn. De gangen van de romp zijn om dit frame gebogen en hebben niet meer te dragen dan het interieur, het vóór- en achterstag en het (de) roer(en).

De RM890 wordt evenals de andere RM’s, geleverd in twee uitvoeringen:

  • Twee kimkielen van ballastbulb voorzien in combinatie met een enkel roer. In deze versie kan gemakkelijk drooggevallen worden. Zo’n boot heeft minder diepgang dan
  • De enkelkieler in combinatie van dubbele roeren die ontworpen is voor de maximale aandewindse prestatie.
  • Naar wens kan de RM890 uitgerust worden met een koolstof mast.

Technische details:
RM 890 Ontwerper : Marc Lombard Design Group
Bouwer : Chantier Fora Marine, La Rochelle.
Gegevens:
Lengte over alles : 8,90 m.
Lengte over de waterlijn 8,80 m.
Breedte max. 3,42 m.
Doorvaarthoogte: 14,00 m.
Diepgang enkele kiel: 1,90 m.
Diepgang dubbele kiel: 1,50 m.
Loodballast enkele kiel: 965 kg
Loodballast dubbele kiel: 2 x 475 kg
Waterverplaatsing (leeg) 3,2 ton
Laadvermogen : 1 ton Dieseltank: 60 l.
Watertank 120 l.
Grootzeil: 25 m²
Genua 1: 25 m²
High aspect fok 14 m²
Gennaker: 90 m²
Motor: 12 pk optie: 20 pk

Prijs incl. 21%. BTW vanaf € 103.539
(prijs inclusief aflevering/in water/getuigd te La Rochelle)

Importeur RM zeiljachten:
Holland Marine Hardware
Zwanenburgerdijk 280B
1161 NL Zwanenburg
+31 202 100 199

Labels

Auteur

  • admin

Comments