Belsar, gratis app voor watersporters aan de Belgische kust

Belsar appMet BELSAR, een gloednieuwe gratis app, loodsen de Vrijwillige Blankenbergse ZeeReddingsdienst vzw en de Belgische Kustwacht het concept veiligheid op zee resoluut de 21ste eeuw binnen. BELSAR, voluit BELGIAN SEARCH AND RESCUE, is een mobiele iOS en Android applicatie voor watersporters die de Vlaamse Zeehavens willen bezoeken.

Nergens op aarde loopt de mens meer gevaar dan op zee. Nergens op aarde is de onderlinge solidariteit dan ook groter. Zeemanstradities en maritieme conventies overstijgen nationale grenzen. Van oudsher gidsen vuurtorens schepen naar veilige havens. Sinds mensenheugnis varen of vliegen plaatselijke redders - vaak vrijwilligers - uit om mensen in nood te helpen.

“Een verwittigd man is er twee waard”, wordt wel eens gezegd. Maar een verwittigd zeeman (m/v) kan het verschil maken tussen leven en dood. En hij of zij kent uiteraard de beste adresjes aan wal…

Gratis app voor onbetaalbare veiligheid op zee
BELSAR is een fraai vormgegeven en functionele app en levert actuele weersinformatie en handige veiligheidschecklists, alsook nautische én recreatieve haveninformatie voor Zeebrugge, Blankenberge, Oostende en Nieuwpoort. Iedereen die zich regelmatig op zee begeeft, weet dat een goede voorbereiding essentieel is. Een kleine extra inspanning vooraf kan achteraf van levensbelang blijken. BELSAR geeft een extra zetje door de gebruiker aan te sporen om zich in de BELSAR-database te registreren. Als een schip vooraf bekend is bij de reddingsdiensten, kan dat in geval van een calamiteit kostbare tijd besparen. En in geval van nood (en bij afdoend gsm-bereik) kan met één druk op de knop contact gemaakt worden met de Kustwacht in Oostende.

Redders. Zonder geld redden ze het niet
Wees gerust. Ondanks het dramatische kopje hierboven blijven de redders watersporters in nood wel degelijk redden. Maar “redden” is geen goedkope aangelegenheid. De vrijwilligers van de VBZR rukken per jaar gemiddeld 160 keer uit om watersporters met problemen te helpen. Gelukkig zijn er slechts in een klein aantal gevallen acuut mensenlevens in gevaar. Doorgaans gaat het om “banale” problemen zoals een motorstoring of een net in de schroef. Veel - en met name buitenlandse - watersporters weten echter niet dat er bij niet-levensbedreigende interventies kosten aangerekend kunnen worden. Het operationeel houden van de reddingsdienst kost dan ook handenvol geld, zo verstookt een reddingsboot gemakkelijk 200 liter brandstof per uur.

Solidariteit, samen staan we sterk
De BELSAR app is voor de redders dan ook het middel bij uitstek om meer geld voor hun werking binnen te halen op basis van het solidariteitsprincipe. Naast de gebruikelijke donaties kan een gebruiker van de BELSAR app snel, eenvoudig en goedkoop donateur en steunend lid worden. Voor slechts 70 euro per jaar steunt het lid niet alleen de VBZR redders en, bij uitbreiding, de collega-watersporters, maar kan hij/zij van een aantal voordelen genieten. (Zie www.vbzr.be voor meer informatie)

Over de BELSAR app
De BELSAR app kan gratis gedownload worden in de App store (voor iPhone) en op Google Play (voor Android toestellen).

Auteur

  • admin

Comments