North Sails levert de zeilen voor alle teams in de VOR 2014‐2015.

North Sails 3DiAlle Volvo Ocean 65 boten gaan profiteren van de expertise en technologie van North Sails als marktleider op het gebied van zeilen. North Sails werkt met de zeer geavanceerde 3Di technologie. Een instelbare speciale 3 dimensionale mal geeft de zeilen hun optimale profiel. Deze zeilen worden geproduceerd bij North Sails in Minden (Nevada USA) en afgewerkt in Vannes (Frankrijk).

In 2014‐2015 zal iedere Volvo Ocean 65 One Design rond de wereld varen met in totaal niet meer dan 12 zeilen. Dit is een gigantische reducering van de zeilgarderobe ten opzichte van de voorgaande edities en een onderdeel van de grote kostenbesparing die aangekondigd was
voor deze editie van de VOR.

Er mogen iedere etappe maximaal 8 zeilen aan boord worden meegenomen. De zeilen mogen niet door de teams worden veranderd, alleen gerepareerd indien nodig. De overige 4 zeilen zijn vervangende zeilen.

Met uitzondering van de A3 en de stormfok zullen alle zeilen worden gemaakt volgens het North Sails 3Di proces, gebruikmakend van prepeg tapes met verschillende deniers van zwarte Twaron Aramide en Dyneema SK75 garens.

Carbon in de zeilen is verboden omdat deze de signalen van en naar de satelliet verbindingen blokkeren die nodig zijn voor communicatie en dataverkeer.

Productie en levering zal zorgvuldig worden gecontroleerd en een trainingsset is beschikbaar zodra de boten uit productie komen.

De race zeilen zullen worden geproduceerd in serie zodat dezelfde instelling van de mal gebruikt wordt voor alle zeilen van één model. De zeilen worden dan per serie afgewerkt in dezelfde vestiging, door een en hetzelfde team om er zeker van te zijn dat afwerking, kwaliteit en vorm identiek zijn.

Jeff Neri, general manager van North Sails in Nevada zegt: “Het is voor ons een uitdaging de simulatie resultaten te vertalen naar de situaties tijdens de race. We kunnen tijd en energie investeren om in kaart te brengen wat de zeilen te verduren krijgen, maar er is geen standaard als het gaat om de Volvo Ocean Race”.
“Ons belangrijkste doel is het maken van bijzonder duurzame en vormvaste zeilen die perfect functioneren gedurende de hele race. Bovendien is van het grootste belang dat alle zeilen exact hetzelfde zijn: we moeten er zeker van zijn dat alle zeilen even zwaar wegen en dezelfde prestaties leveren met een identieke levensduur.”

Jack Lloyd, Volvo Ocean Race director: ”We zijn erg blij met de overeenkomst met North Sails en hebben er vertrouwen in dat we een goede oplossing hebben voor onze One Design zeil garderobe. Al in een vroeg stadium hebben we ons gerealiseerd dat het te gecompliceerd was het One Design zeilen pakket onderdeel te laten zijn van het One Design boot project. Daarom hebben we dit gescheiden en het benaderd als verschillende projecten. Met North Sails hebben we naar mijn mening een echte One Design zeil oplossing”.

De zeil garderobe bestaat uit:
Grootzeil: volledig doorgelat, 3 reven
J1: geschikt voor 8 tot 15 knopen, aan de wind, heeft leuvers en latten.
J2: geschikt voor 13 tot 25 knopen, op een rolsysteem met verticale latten.
J3: geschikt voor 22 tot 35 knopen, ook op een rolsysteem en met verticale latten.
Fractionele Code 0 spinnaker (genaamd de “fro”) : geschikt voor een brede windrange, wordt geschoot op de outrigger.
Top Code 0: geschikt voor 0 tot 6 knopen aan de wind, en op ruimere koersen bij meer wind.
Top A3 gennaker: het enige echte down wind zeil, typisch voor gebruik bij een ware windhoek van 120º en meer.
J4: geschikt voor 35 knopen en meer, als stormfok en bovendien als stagzeil.
4 Extra zeilen, gekozen uit bovenstaande lijst, kunnen worden gebruikt tijdens de race als vervangende zeilen. Een outrigger van 1, 5 meter kan midscheeps gebruikt worden voor de fokken en achter bij de spiegel voor de MH0, FR0 en A3.

De designs voor de zeilen zijn gemaakt door een team van ervaren VOR designers onder leiding van Gautier Sergent. Naast zeilen van North Sails worden alle boten uitgerust met een carbon mast en EC‐6 verstaging beide van Southern Spars. Bij het ontwerpen van de zeilen, mast en tuigage is gebruik gemaakt van de North Design Suite (NDS) als een gemeenschappelijk platform.

Voor meer informatie kijk op www.volvooceanrace.com, twitter of instagram en zoek op #volvooceanrace.

Kijk voor de Volvo Ocean Race toer in onze fabriek in Minden op YouTube. Dit filmpje is voorzien van commentaar door VOR’s Rick Deppe.

Auteur

  • admin

Comments