Water-rAnt focust op de authenticiteit van de jachtbouw

MuscadetWater-rAnt is een vuurtorenmoment in de Haven van Antwerpen en van de Schelde. Deze beleving plooit een brede waaier aan nautische aspecten open. Een prikkel voor ieders nautische genen. Authentieke schepen en scheepvaartmilieus in het Kattendijkdok op het Eilandje op 20, 21 en 22 september 2013.

Er is veel ruimte voor de watersport naast de historische visserij, de haven- en de beroepsscheepvaart. Zo verzamelen rond- en platbodems, klassieke scherpe jachten, maar ook salon- en bakdekkruisers en andere pareltjes van het motorbootvaren, roeien, kanovaren of kajakken aan de kaaien.

Yachting-geschiedenis in een veelvoud van 50
Twee halve-eeuwlingen die baanbrekend zijn geweest in de watersport van de ‘sixties’ en verdienen een ereplaatsje in dit watererfgoed evenement.

De Muscadet, van de beroemde Franse ontwerper Philippe Harlé, is uit hechthout dat in die tijd de populariteitsstrijd aanging met kunststof.
Van dit knikspant zeiljachtje werden er meer dan zeshonderd gebouwd. Er werd zelfs de Atlantische oceaan mee over geraced, ondanks de beperkte lengte van 6,40m.

De 470 wordt ook vijftig. Deze spectaculair zeilende tweemansboot behoort tot de ‘boom’ van de moderne, planerende en sportieve zwaardboten.
De verspreiding van deze boot is wereldwijd.
De klasse schopte het tot een Olympische erkenning.

De Scheldejol is de absolute 100 jarige, ook bekend als ‘le monotype d’Anvers’. Deze massief houten, overnaadse zeil- en roeiboot werd in opdracht van de Royal Yacht Club van België ontworpen als all round les- en sportboot.

Bronzen medaillewinnaar van 1920, Leopold Standaert, tekende dit open bootje dat een verspreiding over de Lage landen heeft gekend en waarop talloze zeilers hun eerste knepen leerden. Het eerste exemplaar werd in Boom gebouwd.

Tekst: Pit de Jonge

Auteur

  • admin

Comments