Bestewind 50 introductie op de Southampton Boat Show

Bestewind 50De Bestewind 50 zal dit jaar geïntroduceerd worden in het Verenigd Koninkrijk tijdens de Southampton Boat show, gehouden van 13 – 22 september. K&M vind dat dit schip ideaal is voor de vaak wat koudere en nattere omstandigheden in de UK. Veel van haar eigenaren varen graag in de ruige gebieden van Schotland en Ierland en natuurlijk ook daarbuiten.

De Bestewind 50 is namelijk ontworpen met drie doelen in gedachten:

Comfort:
Dankzij haar grote pilot house wordt zeilen in slechte condities
comfortabeler doordat de crew droog en warm binnen zit, terwijl wel de omgeving in de gaten gehouden kan worden dankzij zicht door de ramen rondom. Ook het interieur en de ruimte binnen geven de comfort en privacy die men in een klein appartement ook zou verwachten. Drie hutten en twee natte cellen zorgen hier onder meer voor.

Veiligheid:
Het eerder genoemde pilot house biedt in slecht weer niet alleen beschutting tegen de elementen, maar is ook een veilige plek voor de bemanning en gasten om te zitten of wacht te houden. Daarnaast is de kuip erg diep en daardoor veilig. Men zit beschut en diep waardoor onverwachte scheepsbewegingen geen direct gevaar zijn voor mensen aan boord. Alle lijnen gaan onderdeks naar de cockpit zodat men niet meer naar voren hoeft te lopen, en ook de rolfokken zijn electrisch
uitgevoerd zodat in- en uitrollen vanuit de cockpit gedaan kan worden.

Snelheid:
Het lijnen plan van de traditionele pilot cutter met rechte boeg geeft het schip een maximale waterlijnlengte bij de lengte overall. Deze waterlijnlengte gecombineerd met een goede ballast ratio, diepe kiel en veel zeil oppervlakte zorgen voor hoge dag gemiddelden.

Omschrijving:
Het schip valt op door haar stoere, klassieke lijn met stijlsteven, licht overhangende spiegel en stuurhuis. De spiegel is voorzien van een uitklapbaar zwemplatform met gemakkelijke doorgang naar de kuip. Doordat alle lijnen vanaf de mast onderdeks naar de kuip lopen, ziet het dek er overzichtelijk en schoon uit. De Bestewind 50 is gemakkelijk door twee mensen te zeilen. Deze Bestewind 50 heeft een prachtige carbon mast met gepeilde zalingen en een giek met ‘Lazy Rack’. Het moderne onderwaterschip met lange waterlijn maakt het schip snel. Een bulbkiel met een ballastratio van 33% en een diepgang van 2,50 meter zorgen voor hoge stabiliteit. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een ondiepe kiel (1,80 m) of juist een gemiddelde diepgang (2,15 m) met bijpassende tuigage. Een lift kiel versie is in ontwikkeling.

Het interieur is licht en ruim. Paneelwerk en een balkenplafond geven een klassieke uitstraling. Net als de combinatie van mahonie met gebroken wit geschilderde hoofdschotten, wanden en plafond. Kenmerkend is het stuurhuis met navigatiehoek en een gezellige zitruimte met zicht naar buiten. Ideaal voor het wachtlopen tijdens lange tochten in slecht weer, maar ook zeer comfortabel in de haven of voor anker. De standaard inrichting biedt drie tweepersoons hutten en twee natte cellen.

Als alternatief bestaat de mogelijkheid een technische ruimte in plaats van één achterkajuit te maken. De Bestewind 50 is zeer compleet uitgerust en biedt veel bergruimte. Het interieur is tot in detail afgewerkt. De styling is een mix van nautische elementen en veel lichte panelen om een ruim en fris geheel te creëren. De stahoogte is gemiddeld door het hele schip 1,97 cm.

Werfeigenaar Eeuwe Kooi: “Zeilers die iets meer willen dan een standaard seriejacht en waarvoor een aluminium one-off iets te hoog gegrepen is, kunnen zich zeker richten op de Bestewind 50. Een snelle serieuze zeezeiler van de hand van Gerard Dijkstra met tijdloos en klassieke uitstraling.”

Specificaties Bestewind 50:

Lengte over alles 14.97 mtr.
Lengte waterlijn 13.72 mtr.
Breedte 4.40 mtr.
Diepgang 2.50 mtr.
Waterverplaatsing 16 ton
Materiaal GRP
Tuigage Cutter
Motor Yanmar 110 pk
Water 420 ltr.
Diesel 620 ltr.
Grijs/zwart water 2x 60 ltr.
Hutten 3x 2 persoons
Natte cel 2x met douche en elektrisch toilet

Labels

Auteur

  • admin

Comments